Végzetes lehet, ha erre nem figyelsz nyáron: kizárólag a te felelősséged
A házi kedvenceket is fenyegeti a hőguta.

kutya-vizes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű, friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

A gazdi felelőssége az állat épsége

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig - vagy tovább is - emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem-ivóvíz nélkül szenvednek az állatok.

kutyak-viz

A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is. A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

Fontos tanácsok

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

  • A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük!
  • Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni!
  • Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani!
  • Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban - még nyitott ablaknál se -, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet!

A nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle csúcsteljesítményt. A nagy melegben egy autóban öt-tíz perc alatt 60°C-ra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet.

A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését. Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is.

Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Ezt is szeretjük