Takard le az arcod egyik, majd a másik felét: sokat elárul az érzelmi életedről, mit látsz

Az arc aszimmetriája meglepő dolgokat árul el az emberről.

arc-letakaras
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt szokták mondani, a szem a lélek tükre. Az arcra pedig azt mondhatnánk, az érzelmi életünké. Minden apró részlete árulkodik azokról a jó és rossz tapasztalatokról, melyeket megélünk és megéltünk.

Érdekes,  hogy, ha valamilyen őszinte érzelmi reakció ül ki az arcra, annak mindkét fele reagál, ha viszont az érzelmi reakció hamis, az arc két fele nem mozdul egyformán.

Az érzelmi élet leolvasásához azonban nem a mozduló arcot, hanem az alapállapotban lévő arc két felének különbözőségét vagy hasonlóságát kell feltérképezni. A legtöbb ember arca aszimmetrikus, ha éppen nem nevet vagy grimaszol, de szimmetrikusabb arcok is előfordulnak.

Az arc aszimmetriájának felmérése

Mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie a saját arcára. Szimmetriáját a két arcfél váltott letakarásával is fel lehet mérni, de még könnyebb egy szemből készült fotó segítségével. Azt félbevágva, egyik felét tükrözve, és tükrözött felét a kép másik oldalához illesztve kiderül, mennyire hasonlít a két arcfél. Ha a kapott arc szinte ugyanolyan, mint eredetileg, az arc szimmetrikusabb, ha pedig egész furcsa eredményt kaptunk, az arc aszimmetrikusabb. Sokan meglepődnek, arcuk mennyire szimmetrikus.

arcok-tukrozve

A képen az arcfélillesztéses tesztet mutatjuk be. A három kép közül a balra lévő az alapfotó, a mellette lévő két verzió esetében pedig előbb az egyik, utána a másik arcfelet tükröztük, és hoztunk létre azonos felük mellé illesztve szimmetrikus, de némiképp fura, az eredetitől láthatóan eltérő arcokat.

Mitől függ a szimmetria?

Az arc jellegét természetesen nagyban meghatározzák a gének, de esetleges aszimmetriája nemcsak ezen múlik. Egyrészt magzati korban az arc két fele eltérően fejlődhet, másrészt pedig az érzelmi élet is már az élet legkorábbi szakaszától fogva befolyásolja, mennyire szimmetrikus a két arcfél.

Az élet megpróbáltatásait már a gyerekkortól jegyzi az arc, mint azt az Edinburgh-i Egyetem kutatói mondják. Szerintük a rosszabb életkörülmények, a nehéz gyerekkor miatt az arc aszimmetrikusabbá válhat, ami élethosszig meg is marad.

Hasonlót mondanak a Washingtoni Egyetemen is. Az ottani kutatók szerint az arc alsó részében a korai hatások nyomait lehet felfedezni. Ha az alsó arcrész, így például a mosoly aszimmetrikus, az a születést követő időszakban elszenvedett stresszhatás miatt lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szimmetria, érzelmi élet és egészség

Grammer és Thornhill tanulmányukban az arc szimmetriáját az egészségi állapottal vetették össze. Megfigyeléseik szerint minél jobb egészségnek örvend valaki, rendszerint annál szimmetrikusabb az arca. Shackelford és Larsen önmegfigyelésen alapuló vizsgálatukban ugyancsak ezt találták. Az alanyoknak naplót kellett vezetniük arról, napról napra hogyan érezték magukat fizikailag, pszichológiailag és érzelmileg. Mindennap fotót is készítettek magukról, így a kutatók össze tudták hasonlítani, hogyan változott az arcszimmetria ahhoz viszonyítva, az alany hogy érezte magát. Két hónapos vizsgálatuk után azt a következtetést vonták le, hogy az arc annál aszimmetrikusabb, minél rosszabbul van valaki testileg, szellemileg és lelkileg.

A mindennapos jelentések, melyeket a résztvevőknek vezetniük kellett, a szellemi és lelkiállapot felmérésén keresztül kitértek a személyiség felmérésére is. Larsen megnézte, hogy a belső vonások mennyire befolyásolják az arc szimmetriáját. Kiderült, hogy rendszerint az aszimmetrikus arc idegességre hajlamos, kevésbé jó kedélyű személyiséggel párosul. Érdekes, hogy a pozitív tulajdonságok, mint a nyitottság, nem jártak feltétlenül együtt szimmetrikusabb arcberendezéssel.

Az öregedéssel fokozódik az aszimmetria

Az arc aszimmetriája kapcsán az is érdekes, hogy minden eltelő tíz év során 0,06 mm-nyivel nő a két arcfél vonásai közötti különbség. Ezt a massachusetts-i Mount Auburn Kórház kutatói vonták le digitális eszközökkel mért vizsgálati eredményeikből. Ez a 0,06 mm eltérés az arc alsó kétharmadát érinti, tehát a szemöldöktől lefelé eső részt egészen az állig, a homloki részt nem.

A szimmetriát preferáljuk

Ősidőkre visszavezethető oka van, hogy az emberek tetszetősebbnek találják a szimmetrikusabb vonásokat. Állítólag ez annak a tudat alatti megítélésnek a következménye, hogy a tulajdonságot az erős immunrendszerrel, jó genetikával, erővel, egészséggel társítjuk. Párválasztáskor a minél egészségesebb utódok születése érdekében őseink ezért preferálhatták a szimmetrikus arcot, és ez mindmáig dolgozhat tudatalattinkban. Megijedni természetesen annak sem kell, aki aszimmetrikus arcú és szingli, hiszen állítólag egy pici aszimmetria vonzó is lehet.

Sokan ennek ellenére képesek kés alá feküdni, hogy plasztikai beavatkozás által arcuk szimmetrikusabbá váljon, ezáltal maguknak és másoknak is jobban tetsszenek. Ez az egyik vezető ok, amiért páciensek felkeresik a szépészeti sebészeket. Akárhogy is, az arc talán éppen tökéletlenségében a legszebb, hiszen azáltal is egyedibbek vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy minden vonásunk családi örökségünk, és életünk létrejöttének, személyiségünknek és érzelmeinknek a nyomát, minket magunkat őriz.

Akupresszúrás pontok a fejen

A stressz és a mindennapok megpróbáltatásai közepette jó, ha ismer az ember néhány könnyen elérhető akupresszúrás pontot. Ezekkel csökkenthető az idegesség, a fájdalom és a fáradtság is.

10 akupresszúrás pont a fejen, ami áldás a mindennapokban: stressz, fájdalom, fáradtság ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük