Íme, a 9500 éves rágógumi: még a fognyom is látható rajta

Csaknem 10 ezer éves a skandináv területen talált rágógumi, ám nem egészen az volt, amit ma számunkra jelent.

9500 éves rágógumi
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai értelemben vett rágógumi mentolos vagy gyümölcsös ízű, a lehelet frissítésére, unaloműzőként vagy édességpótlás gyanánt is kiválóan bevethető, édesség termékcsoportba sorolt cikk. Szinte minden táskában, zsebben ott lapul, de azt aligha hinné róla az ember, hogy több ezer éve létezik.

Pedig a maihoz hasonlatos rágógumi már 5500-6000 éve is létezett. 2007-ben, Finnországban találtak egy, a neolitikumból származó rágót. Felfedezője az angol Derby Egyetem régész szakos hallgatója volt. Elemzések szerint a lelet anyaga nyírfakéregből készült kátrány volt.

Ennél is van régebbi rágógumi

Maradva a skandináv területen, érdemes egy pillantást vetni azokra a rágógumikra, melyeket a svéd Uppsala Egyetem szakértői vizsgálgattak.

osi-ragok

A fognyomokat ma is őrző rágógumik ugyancsak nyírfakéregből készültek, akár az említett, 4000 évvel későbbi.

Ami funkcióját illeti, fegyvereik és eszközeik megragasztására használhatták a gumis anyagot. DNS-vizsgálatok alapján korai skandináv vadászokéi lehettek, akik a későbbi svédországi gleccserek helyén, a utolsó jégkorszakban élhettek a területen.

Sokat elárulnak a rágógumik

Érdekes, hogy ezek a 9500 éves rágók milyen sokat elárulnak az ősi szociális struktúráról, szokásokról. Minden rágón egyetlen ember DNS-ét találták meg, ami arra mutat, nem rágták sokan ugyanazt a gumit, hanem mindenki a magáét rágta. A kutatók arra is rámutattak, női és férfi DNS is van a rágókon, tehát a rágás nem volt nemhez kötött kiváltság, feladat vagy kötelesség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az Uppsala Egyetem kutatócsoportjának vezető szakértője, Natalija Kashuba így nyilatkozott a 9500 éves rágóról:

- Azt hiszem, a legérdekesebb a leletben, hogy általa elkaptunk egy pillanatot. Nem egy olyan DNS-re bukkantunk, mely egy több ezer éve élt valakié volt, hanem olyanra, mely egy több ezer éve élt, cselekvő emberé volt, a rágó pedig őrzi cselekvésének konkrét pillanatát. Úgy gondolom, ez említésre méltó dolog, de egyúttal mulatságos is.

A mai rágógumi története

A mai értelemben vett, ízesített rágógumik története az 1800-as évek második felére nyúlik vissza. Az amerikai indiánok forrásfanedvvel kevert gyantát rágtak. Amikor angol telepesek érkeztek a kontinensre, átvették tőlük ezt a szokást.

1848-ban John B. Curtis dobta piacra az első kereskedelmi célra gyártott rágókat, The State of Maine Pure Spruce Gum néven. Később, 1850 körül újragondolták a rágók alapanyagát, és parafinviaszból kezdték azokat gyártani. Hogy íze is legyen, a rágót rendszerint porcukorba mártogatták, újra és újra.

Az első önmagában ízesített rágógumi John Colgan, Kentucky-ban élt gyógyszerész nevéhez köthető, aki az 1860-as években a tolu - balzsamfakivonat - aromáját porcukorral keverte, és a végeredményt kis porciókban csomagolva kezdte árulni Taffy Tolu néven. A gyógyszerésznek a rágógumigyártás eszköztárának bővítésében is fontos szerepe volt. A modern rágógumi ettől az időszaktól fogva létezik.

A Taffy Tolu.
A Taffy Tolu.

Amikor egy korábbi mexikói elnök, Antonio Lopez de Santa Anna Mexikóból New Yorkba vitte, és odaadta Thomas Adams-nek, mintegy radírt helyettesítő eszköz gyanánt, Adams meglátta benne a lehetőséget, de mint rágógumit futtatta fel a terméket, tartva eredeti rendeltetését, Adams New York Chewing Gum néven. Ezt követően megjelentek a piacon a versenytársak, a Black Jack (1884), a Chiclets (1899) és a ma itthon is ismeretes Wrigley's Spearmint Gum. Napjainkra számos különféle rágógumi kapható az üzletekben. A termékek összetételét az elmúlt több mint száz év alatt és máig is tökéletesítik, kapható ízeit pedig kifogyhatatlanul gyarapítják. 

Neander-völgyi arcvonások

A rágózás szokása csak egy, amit a sok közül megörököltünk emberi őseinktől. Menjünk kicsit még messzebb a múltban: a Neander-völgyiek vonásai ma is felfedezhetők sokakon. Érdemes tükörbe nézni, és megvizsgálni a lehetséges tulajdonságokat.

12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél: az orrodat és a fejformádat is figyeld meg

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük