Hatalmas pacsit kapott Orbán: onnan jött, ahonnan nem várta
A magyar kormány gyakran kap hideget-meleget a külföldi lapokban. Ezúttal dicsérték.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több külföldi lap is megdicsérte a magyar kormányt, amiért még azelőtt forintosított egyes devizahiteleket, mielőtt a svájci jegybank döntése miatt óriásit gyengül a forint a frankhoz képest.

Rég írtak ennyi jót Orbán Viktorról az utóbbi időben. Egy német lap Budapest Moszkvával ápolt viszonyát elemzi.

Orbán, a megmentő

"Orbán megmentette a magyarokat a franktól" - címmel jelentetett meg kommentárelemeket is tartalmazó beszámolót a szlovák Hospodárské Noviny.

A mértékadó gazdasági-közéleti napilap cikke összehasonlító visszatekintést nyújt a magyar és a lengyel lakossági devizahitelekkel kapcsolatos gondokra, majd rámutat: bár a múltban a magyar lakosság relatíve több kölcsönt vett fel svájci frankban, mint a lengyelek, most a magyar kormány "időben meghozott" - a hitelek forintosítását lehetővé tevő - döntésének köszönhetően a magyar hiteleseknek jóval kevesebb gondjuk lesz.

A svájci frank árfolyamával foglalkozó írásában ugyancsak megemlíti a magyar lakossági devizahiteleseket a magyar kormány döntéseiről rendszerint kritikus hangnemben beszámoló liberális pozsonyi Sme, amely szerint Orbán Viktor azzal, hogy "rákényszerítette a bankokat" a devizahitelek forintosítására, "megvédte a magyar háztartásokat", 700 milliárd forintot takarítva meg nekik. A Sme megjegyzi, a történtek után a magyar kormányfőt "a frank erősödésének tündöklő győzteseként" kezeli a világsajtó.

A kritika sem maradt el a német sajtóban

Putyin megosztja az Európai Uniót? címmel jelent meg Paul Lendvai kommentárja a Der Standard című osztrák liberális napilap keddi számában. A szerző szerint az egykor kommunista- és szovjetellenesnek számító Orbán Viktor, akinek ma kétharmados többsége van a parlamentben, egy idő óta a leghangosabb közép-európai szövetségese Oroszországnak.

Lendvai úgy látja, hogy Orbán Viktor számára Putyin Oroszországa olyan sztár, amely fittyet hány a nyugat-európai dogmákra és ideológiákra, hasonlóképpen Kínához és Törökországhoz. A magyar miniszterelnök ugyanolyan élesen bírálja az uniós szankciókat, amelyek visszafelé sülnek el, mint az amerikai külpolitikát, amely hidegháborúba sodorhatja Oroszországgal - írja Lendvai, és megjegyzi: a szankciós politikát vezető csehországi és szlovákiai államférfiak is helytelenítik.

Fotó: Facebook.com/Orbán Viktor

Ezt is szeretjük