Friss adatok: itt az évtizedek óta nem látott árcsökkenés
Egész évben csökkentek az árak. Vajon mindenkinek több maradhatott a zsebében?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2%-kal csökkentek, decemberben 0,9%-kal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak a KSH szerint. Mitől csökkentek az árak, és milyen termékeket kapni olcsóbban?

Utoljára Kádár János idején láttunk ilyet, de a szakértő szerint vége a jó világnak, már nem sokáig érezzük a rezsicsökkentés hatását sem.

A rezsi és a benzin ára csökkent a leginkább

A KSH szerint a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszak szokatlan árcsökkenési hulláma a járműüzemanyagoknál.

Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult, a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt. Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy az üzemanyagár-csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére - közölte a hivatal.

Már nem sokáig érezzük a rezsicsökkentés hatását

A KSH adatai szerint decemberben az élelmiszerek ára 0,7%-kal volt alacsonyabb az előző havinál, és 0,6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az üzemanyagokért 5,9%-kal kellett kevesebbet fizetni novemberhez képest, egy év alatt 10,4%-kal csökkent az áruk.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 5,4%-kal a háztartási energia ára csökkent. Ezen belül a vezetékes gázért 6,5%-kal, az elektromos energiáért 5,7%-kal, a távfűtésért 5,3%-kal kellett kevesebbet fizetni 2013 decemberéhez képest.

Mináry Borbála elmondta: a rezsicsökkentés hatása fokozatosan fog kifutni a havi adatokból, 2015 végére várható a teljes kifutás. Az első két, összesen 20%-os rezsicsökkentés hatása már teljesen kiesett - tette hozzá.

Olcsóbb a sajt, de a ruha drágább

Egy hónap alatt, tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerekért átlagosan 0,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent a cukor, az idényáras élelmiszerek és a sajt ára.

Nőtt a tojás, valamint az étolaj ára. A ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, a szolgáltatások ára nem változott. Az átlagnál nagyobb mértékben, 2,4%-kal csökkent a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek ára. Ezen termékek árai éves szinten is hasonlóan alakultak.

Utoljára 1968-ban volt ilyen alacsony a fogyasztói árak éves csökkenése, ekkor mínusz 0,3%-ot tett ki éves összehasonlításban - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Ezt is szeretjük