Új adatok: itt keresnek legjobban a magyarok

Nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon, de óriási különbségek vannak az országrészek között.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon tavaly 6%-kal, 246 ezer forintra nőttek a bruttó átlagfizetések 2013-hoz képest.

A legnagyobb növekedés a munkaerő-közvetítés és tanácsadás területén volt, de jelentősen emelkedtek a fizetések a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is - derült ki a Workania internetes állásportál által működtetett fizetesek.hu éves felméréséből. Irodában dolgozni nemcsak kényelmesebb, jobban is fizet.

A budapestiek keresnek a legjobban

A budapesti munkavállalók havi bruttó 300 ezer forintos keresete 18%-kal több a magyarországi átlagnál, és 20%-kal haladja meg a második legjobban fizetett, Komárom-Esztergom megyei munkavállalók 240 ezer forintos átlagkeresetét. A harmadik helyen Győr-Moson-Sopron megye áll 235 ezer forintos átlaggal.

Ezt a szintet már csak Fejér - 225 ezer -, Vas - 215 ezer -, Pest - 210 ezer -, Heves - 208 ezer -, illetve Veszprém - 206 ezer - megye dolgozóinak átlagbére tudta megközelíteni.

Kicsivel e szint alatt teljesített Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Tolna megye, nem sokkal maradtak el tőlük Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, illetve Somogy megyei dolgozóinak átlag 180 ezer forintos fizetései. Az ország legrosszabbul fizetett területei továbbra is Békés, Szabolcs és Nógrád megye voltak, ahol bruttó 160 ezer forint volt az átlagbér.

Felsővezetőnek lenni a legjövedelmezőbb

Iparágak szerint a legnagyobb fizetésemelkedés 2014-ben a munkaerő-közvetítés és tanácsadás területén volt, ahol 7%-kal nőttek a bérek. A vendéglátás és szálláshelyek, valamint a kiskereskedelem területén 6%-os volt az emelkedés.

A fizetesek.hu felmérése alapján a legnagyobb, 6%-os fizetés-visszaesés a biztosítási szektorban dolgozókat érintette, míg 5%-os volt a csökkenés a marketing, reklám, PR területén, valamint az élelmiszeriparon belül.

A Workania kifejti, hogy az elmúlt egy évben is jól jártak a felsővezetők, akiknek átlagkeresete bruttó 645 ezer forint volt, míg a menedzsment területén dolgozók havi 406 ezer forintra számíthattak.

A műszaki diplomával rendelkező munkavállalók átlagkeresete 300 ezer forint volt, a többi diplomás 275 ezer forintra számíthatott 2014-ben. Az irodai dolgozók átlagkeresete 1 75 ezer forint volt, a szakmunkásoké 156 ezer forint, míg 2014-ben is a segédmunkások keresték a legkevesebbet: bruttó 126 ezer forintot.

A KSH statisztikái egyébként kissé pesszimistábbak, az állami hivatal legutóbbi közlése szerint 234 400 forint az átlagfizetés hazánkban. A nettó átlagbéreket a KSH 153 500 forintra teszi. A legjobban a pénzügy-biztosítás, illetve az információ és kommunikáció terén lehet keresni. Ezekben a szektorokban a bruttó átlagbér jóval 400 ezer forint fölött van.

Ezt is szeretjük