A kormány meggondolta magát: sokan meglepődhetnek, ha jön a fizetés

A költségvetés megszegte Hoffmann Rózsa ígéretét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Pedagógus-életpályamodell ide vagy oda, jövőre egyes tanárok nemhogy többet, de akár kevesebbet is vihetnek haza. Ennek oka a hétfőn elfogadott költségvetés, amely egy apró változtatással változtatott meg mindent.

Mennyit buknak a tanárok, akiknek a kormány eddig azt ígérte, fokozatosan ugyan, de versenyképesség teszi a bérüket?

Hoffmann Rózsa mást ígért

Az eduline.hu számításai szerint akár 3-6 ezer forintot is bukhatnak egyes tanárok az újonnan elfogadott költségvetés egyik pontja miatt. Ez elsőre nem tűnik annyira vészesnek, ám annak fényében, hogy a kormány folyamatos béremelést ígért a pedagógusoknak, joggal bosszanthatja fel az érintetteket.

De nézzük a részleteket! 2014-ben a minimálbér emelésével emelkedett a pedagógusok alapbére is. Ez az az összeg - jelenleg 101 500 forint -, amihez képest többet lehet keresni magasabb végzettséggel vagy a portfólió leadása után magasabb kategóriába sorolással, illetve a szakmában eltöltött évek múlásával.

Az eduline.hu Hoffmann Rózsa egykori közoktatási államtitkárt idézi, amikor arról ír, a tanárok bére egy éven belül háromszor is emelkedik. Először idén év elején a minimálbér növekedése miatt, szeptemberben az életpályamodell bevezetése miatt, 2015-ben pedig az ismételt minimálbér-emelés okán. Nos, az biztosnak tűnik, hogy az utóbbinak már lőttek.

Az inflációval sem fog nőni az illetményalap

A költségvetés úgy rendelkezik a tanárok béréről, hogy a jelenleg 101 500 forintos illetményalapot elszakítja a mindenkori minimálbér-növekedéstől, és egy egyedi, úgynevezett vetítési alapot hoz létre. Ez pedig pontosan 101 500 forint, tehát az illetményalap jövőre az idei szinten marad akkor is, ha a minimálbér emelkedik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Márpedig a minimálbér az utóbbi 11 évben mindig emelkedett. Minden bizonnyal 2015-ben is fog, még ha nem is komoly összeggel, néhány ezer forinttal biztosan. Ha csak a várható infláció mértékével, azaz 1,8%-kal nőnek is a minimálbérek, egy tanár vagy óvónő akkor is 3-6 ezer forintos emelkedéssel számolhatott. Legalábbis eddig.

Az új költségvetés azonban a pedagógusok béremelésének egyik lábát kihúzta, így jövőre már csak annak emelkedhet a fizetése, aki portfólió leadásával magasabb kategóriába lép, illetve az oktatásban eltöltött évei ezt lehetővé teszik.

Ezt is szeretjük