Gyenge forint: erre készítsd fel a pénztárcádat
Mi kerül majd többe?
A legtöbben rosszul járnak a gyenge forint miatt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Három éve nem volt olyan gyenge a forint euróhoz viszonyított árfolyama, mint az elmúlt napokban. A tavalyi év utolsó honapjában is folyamatosan esett a hazai fizetőeszköz értéke, de az év első munkahetére már 320 forintot is kellett fizetni egy euróért. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez még nem a legmagasabb szám, és további gyengülést valószínűsítenek.

Hogyan hat ez a folyamat a mindennapi életedre? Mire számíthatsz a boltba belépve, és kik azok, akiknek jól jön a gyenge forint?

Dráguló ruhák és élelmiszerek

Az emberek többsége a boltban szembesül először a gyenge forint hatásaival. Alapvetően minél többet kell fizetni forintban egy euróért vagy dollárért, annál drágábban vásárolhatunk, ami főként a külföldről behozott árukra igaz. Most még nagyban zajlanak a leárazások az áruházakban, azonban elképzelhető, hogy utána komoly drágulás következik. Ez azért lehet így, mert a most külföldről beszerzett árukat már gyenge forint mellett tudják kifizetni a kereskedők.

Az élelmiszerek közül is az importált termékek ára nőhet. Ez különösen zavaró lehet télen, amikor friss gyümölcsöt és zöldséget is szinte kizárólag külföldről lehet beszerezni. Ennek hatására az ilyenkor közkedvelt vitaminforrások, mint például a déligyümölcsök, többe kerülhetnek, mint eddig.

A benzin nem drágul, de a síelés igen

Az élelmiszerárakra általában további terhet ró, hogy a forint gyengülésével az üzemanyagok ára nő. Az élelmiszereket pedig ki kell szállítani a boltokba, ami drágább üzemanyag mellett értelemszerűen költségesebb. Ettől most azonban nem kell tartani, hiszen a kőolaj világpiaci ára folyamatosan esik, így a hazai kutakon is egyre olcsóbb az üzemanyag, a forint gyengülése ezt a folyamatot legfeljebb valamelyest visszafogja.

Télen egyre több magyar vesz ki szabadságot, hogy a környező országok valamelyikében síelhessen néhány napig. Ilyen gyenge forintárfolyammal azonban ez jóval többe kerülhet, mint ahogy ahhoz az elmúlt években hozzászokhattak a téli sportok kedvelői.

Egyesek mégis örülhetnek a gyengülő forintnak, bár ők vannak kevesebben. Akik euróban kapják a fizetésüket, azok pénze egyre többet fog érni - legalábbis Magyarországon. A gyenge forint jól jön még azoknak a cégeknek is, amelyek exportra termelnek, tehát termékeiket külföldre értékesítik.

Ezt is szeretjük