Orbán csak blöffölt? Nem sürgeti a harcot a kormányfő
Egy év múlva hoznak törvényt a szigorúbb bevándorlási szabályokról. Nincs kapkodás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány legkorábban jövő januárban tervez konkrét lépéseket a bevándorlás szigorításával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy mégsem olyan égető probléma a kormány számára a magyarországi bevándorlás kérdése, mint ahogy azt Orbán Viktor állítja.

Pedig a kormány felől már napok óta az hallható, hogy meg kell állítani a bevándorlást. Vajon mit tervez az új törvény megszületése előtt a kormány?

Csak jövőre változik a törvény

A Blikk megtudta, hogy a kormány legkorábban egy év múlva, jövő januárban szándékozik a parlament elé terjeszteni egy törvénymódosítást, amely lehetővé tenné az illegális határátlépőkkel szembeni gyorsított eljárást.

A lap információi szerint alaposan lerövidítenék a ma még több hónapig vagy akár évekig elhúzódó vizsgálatokat, de számos eddig létező segítséget is megvonnának az illegális határátlépőktől. A lap azonban arról ír, a kormány nem várna a jogszabályok kidolgozására, hanem már azt megelőzően lépne.

Rogán szerint a gyakorlat már most szigorodik

"A bevándorlási törvényt nem szigorítjuk, a gyakorlatot igen. Már februárban tárgyalhat a kabinet az ehhez szükséges jogkörökről, amelyek hasonlóak lennének, mint az Egyesült Államokban" - mondta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, aki szerint a hatóságok dönthetnének majd arról, kit utasítanak ki.

Bár a múlt heti franciaországi terrortámadás elkövetői Párizsban születtek, csak szüleik voltak bevándorlók, Orbán Viktor világossá tette, csak a bevándorlás szigorításával védhető meg Magyarország.

Orbán szavain elképedt a nyugati sajtó

"A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont" - mondta a kormányfő.

Orbánt a mondatai miatt több nyugati médium is elítélte. Az osztrák közszolgálati rádió szerint a magyar kormányfő pont egy olyan jelenség ellen szólal fel, ami inkább a saját országa állampolgáraira jellemző. A rádió kiemelte, hogy Magyarországra alig érkeznek migránsok.

Bár Magyarországon az elmúlt években látványosan megugrott a menedékkérők száma, uniós összehasonlításban ma is elmondható, hogy hazánk nem célja a bevándorlóknak. A legutóbbi adatok szerint nagyjából 40 ezer bevándorló élhet Magyarországon, ami töredéke a nyugat-európai átlagnak. A kérdésről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.

Ezt is szeretjük