Hirtelen rózsaszínné változott az ötvenezer éves tó vize - A kutatókat is meglepte

A kráter vizének változása is egy remek példája annak, milyen elképesztő dolgokra képes a természet.

lonar-tó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2020 sok tekintetben más volt, mint a korábbi évek. Számos meghatározó dolog történt, főleg olyanok, amikre senki sem számított. Ilyen a világ egyik leghatalmasabb kráterének, a Lonar-tó színének megváltozása is. 

Június elején különös dologra lettek figyelmesek a helyiek és a kutatók: a korábban kékes-zöldes tó vize egyszer csak rózsaszínre változott, ez pedig váratlanul ért mindenkit. Azonnal utánajártak a furcsa jelenségnek, és nem szennyezés, hanem a természet furcsa játéka okozta a rózsaszínes árnyalatot.

A klímaváltozásnak is köze lehet a jelenséghez

A Lonar-tó egy meteorit alkotta kráterben fekszik Indiában, Maharashtra államban, Mumbaitól nagyjából 500 kilométerre keletre. Úgy gondolják, hogy ötvenezer évvel ezelőtt keletkezhetett, bár a legfrissebb kutatások szerint akár sokkal régebbi is lehet. A helyiek feljegyzései szerint hasonló színváltozást már tapasztaltak 2000 körül, ám erre nem fordítottak annyi figyelmet, és nem volt olyan kiemelkedő. 

lonar-tór2
Fotó: MudaCom / Getty Images Hungary

Ezúttal a vízmintákat a Nemzeti Környezetmérnöki Kutatóintézethez küldték elemzésre, hogy feltárják a jelenség pontos okát. Gajanan Kharat helyi geológus szerint a globális felmelegedés eredményezte a furcsa árnyalatot. Elmondta, hogy mivel a vízszint drasztikusan visszaesett és felmelegedett ebben az évben, a tó vizének sókoncentrációja megnőtt, ami az algák túlzsugorodását eredményezte. Ezek az algák melegebb hőmérsékleten vörösessé válnak, így a tó miattuk vált rózsaszínűvé.

Más kutatócsoportok viszont nem értenek egyet az elmélettel, szerintük nem ez az oka a furcsa színváltásnak. Suresh Mapari professzor állítja, hogy egy vörös pigment, a karotinoid szabadult fel az algák virágzása során, ennek köszönhető a rózsaszín víz. Arra viszont még nem találtak választ, miért csak most okozott változást ez a folyamat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tavat a 19. században fedezték fel, és nem csak a kutatók számára érdekes helyszín: számos vallási építmény és emlékhely található körülötte, amelyek nagy része ma romokban áll. Ez alól kivételt jelent Daitya Szudán temploma Lonar város központjában, amelyet az indiai istennő, Visnu győzelmének tiszteletére építettek. Ez a szent hely remek példaként őrzi a korai hindu építészet emlékét.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott: a legnagyobbat elszállítani sem tudták

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott: a legnagyobbat elszállítani sem tudták

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük