Lenyűgöző jelenséget fedeztek fel a gőzölgő hegyen: alig néhány hasonló hely létezik a világon

Lávatavat fedeztek fel a Saunders-sziget havas vulkánján. A hegyre még soha senki nem mászott fel.

saunders-sziget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Műholdfelvételek megerősítették, hogy lávató keletkezett a Falkland-szigetekhez tartozó Saunders-sziget Mount Michael-vulkánján - írta a BBC hírportálja. A sziget az Egyesült Királyság kormányzása alá tartozó atlanti-óceáni Falkland-szigetek része, Dél-Amerika partjaitól mintegy ötszáz kilométerre terül el. A 990 méter magas Mount Michael-vulkán lávatava rendkívül ritka jelenség, rajta kívül valószínűleg csak hét létezik a Földön.

A hegy nehezen mászható, ezért csak az űrből készített képek segítenek a tűzhányó kráterébe bepillantani. Műholdak szenzorai már az 1990-es évek óta kimutatták a kráter furcsa hőmérsékleti anomáliáit, de csak a legmodernebb műszereknek sikerült megfejteni a rejtélyt és igazolni, hogy lávató izzik a kráterben.

Még senki sem járt az 1000 °C-os lávatónál

A University College London és a brit antarktiszi kutatóprogram - BAS - tudósai 2003 és 2018 között gyűjtött adatokat elemeztek, melyekből egy 90-215 méter széles, nagyjából ezer Celsius-fokos lávató folyamatos jelenlétére következtettek. A Föld felszínén mintegy ezerötszáz tűzhányó működik, azonban rendkívül ritka, hogy krátereikben megmarad a forró, olvadt kőzet.

lavato

- A Saunders-szigetre sokan ellátogattak, de még senki sem mászott fel a Mount Michaelre. Ha a képekre nézünk, megértjük, miért: a csúcsot hatalmas hógomba veszi körül, melyen különlegesen puha a hó, valószínűleg a vulkán folyamatos gőzölgése miatt. Nem lehet rajta járni, csak ha utat ásunk benne, de működő tűzhányó közelében ez veszélyes lehet - magyarázta Peter Fretwell, a BAS kutatója.

Miért marad folyékony a láva?

Régi rejtély, hogy miként maradhat folyékony a láva a tóban, és miért nem szilárdul meg időről időre. A BAS egy másik kutatója, Alex Burton-Johnson szerint kevés láva, nagyrészt inkább forró gázok - vízgőz, szén-dioxid, kén-dioxid - törnek fel a Mount Michaelből.

- A vulkánok kétféle anyagot lövellnek ki, olvadt kőzetet, azaz lávát és vulkáni hamut, valamint gázokat: vízgőzt, szén-dioxidot, kén-dioxidot, emiatt látható felettük gőzfelhő, és érezni kénszagot. A legtöbb tűzhányó kitörésekor a lávafolyam megszilárdul, a lávatavaknál azonban valószínű, hogy a kilövellt anyag nagyobb része forró gáz, így lehetséges, hogy a láva olvadt marad, és nem csordul ki a tóból - mondta a tudós.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A folyamatosan kiáramló gőzt vette észre 1920-ban Fabian Gottlieb von Bellingshausen orosz felfedező, aki az első említést tette a szigetről. A geológusok szerint azonban az ilyen tűzhányók kitörései ritkák.

Lávató található a Kongói Demokratikus Köztárság Nyiragongo-vulkánján, az etiópiai Erta Alén, az antarktiszi Mount Erebuson, a vanuatui Mount Yasuron és az Ambrym vulkanikus szigeten, a hawaii Kilaueán és a nicaraguai a Masaya-tűzhányón. A tanulmányt a Volcanology and Geothermal Research című folyóirat közölte.

A kiemelt képen a Saunders-sziget egy része látható. Forrás: Getty Images.

Titokzatos természeti csoda a rózsaszín tó

Csodálatos természeti kincs rejtőzik Nyugat-Ausztráliában, a Hutt-folyó közelében. A Hutt-lagúna egy sós tó, melynek vize rózsaszín, vagy időnként pirosas árnyalatú a benne élő Dunaliella salina nevű algafajnak köszönhetően. 

 

Ezt is szeretjük