A leggyakoribb illemtani bakik közlekedéskor

Te elkövetted már?

A tömegközlekedésnek is vannak betartandó szabályai. Te tisztában vagy velük?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember utazott már valamilyen tömegközlekedési eszközön, és sokan napi szinten igénybe veszik a vonatot, buszt, metrót, villamost.

Mint mindennek, a tömegközlekedési eszközön való utazásnak is megvannak a maga illemszabályai. Te betartod őket?

Várakozás

Amikor még nem szálltál fel a járműre, csak várod, hogy érkezzen, akkor is illemtudóan kell viselkedned. A megállóban már nemcsak nem illik, de nem is szabad dohányozni, mert a törvény bünteti. Ha rá szeretnél gyújtani, az állomástól legalább öt méteres távolságra teheted meg.

A mozgólépcsőnek mindig a jobb oldalán állj meg, akár felfelé, akár lefelé igyekszel, hogy azok, akik sietnek, kényelmesen, tolakodás nélkül el tudjanak menni melletted a bal oldalon. 

Amikor megérkezik a jármű, ne lökdösődj vagy furakodj! Ha mindenképpen el akarod kerülni a helyzetet, hogy esetleg nem férsz fel, próbálj olyan ajtóhoz állni, ahol kevesebben várakoznak. Ha csak egy megállót mész, az utolsók között szállj fel, hogy ne kelljen újra átverekedned magad a felgyülemlett tömegen.

Utazás

Ha már felszálltál a járműre, és csak kevés ülőhely van, nézz körül, hogy nincs-e kismama, beteg vagy idős ember, illetve kisgyermekkel utazó személy, aki szintén le szeretne ülni. Ha van, inkább add át neki a helyet, és akkor is így tegyél, ha te már ülsz, amikor egy ilyen ember felszáll. Ha nem tudsz leülni, ne állj meg az ajtóban, mert minden megállónál akadályozod majd a fel-és leszállást. Ha nem tudsz máshová állni, a megállóknál te is szállj le, majd vissza, hogy helyet adj a többi utasnak is.

Amikor sokan vannak egy tömegközlekedési eszközön, mindenképpen vedd le a hátizsákodat, táskádat, és fogd a kezedben - ezzel is helyet takarítasz meg, és így nem lökdösöd a holmiddal a többi embert. Ha nagy bőröndöt vagy utazótáskát viszel, próbáld úgy elhelyezni, hogy ne legyen útban, vagy ha van rá lehetőség, tedd az ülés feletti poggyásztartóra.

Vigyázz a társaid testi épségére, az esernyőt például csukd össze, és tartsd lefelé lógatva. Ügyelj, hogy ne tegyél kárt a másik ruhájában, holmijában, és ha esik, a vizes ernyőt tedd egy szatyorba vagy valahova, ahonnan nem csepeg rá másokra az esővíz.

Viselkedés

Ha nem egymagad utazol, vagy telefonálni kezdesz a tömegközlekedési eszközön, figyelj rá oda, hogy ezzel másokat ne zavarj! Ne hangoskodj, ne nevess túlságosan felszabadultan, és főleg ne tárgyalj ki intim témákat mindenki füle hallatára, mert ez mások számára kellemetlen lehet. Ügyelj rá, hogy mindig tisztelettel fordulj a többi ember felé.

Ezt is szeretjük