4 mondat, amit soha ne mondj!

Ha állást akarsz

Ahogy az önéletrajzban kerülni kell bizonyos kifejezéseket, úgy az állásinterjú kapcsán is léteznek tabuk. Felejtsd el a közhelyeket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság állást keresni olyan, mint tűt a szénakazalban. Ha mégis ráakadsz egy álláshirdetésre, minden tőled telhetőt meg kell tenned, hogy az önéletrajzod elég jó legyen ahhoz, hogy kiemeljen a jelentkezők tömegéből. Ha pedig eljutsz az állásinterjúig, alaposan fel kell készülnöd, hogy bebizonyíthasd: te vagy a legalkalmasabb a feladatra.

Ehhez azonban nemcsak arra van szükség, hogy tisztában legyél a várható kérdésekkel, hanem az is fontos, hogy elkerüld a legnagyobb közhelyeket. Ha valóban fontos számodra az állás, a következő mondatokat felejtsd el!

- Tudásommal és tapasztalatommal sokat tehetek a cégért.

Az interneten számos önéletrajzmintát találsz, melynek segítségével könnyen és gyorsan összeállíthatod az önéletrajzod. Ám, ahogy ez esetben is célszerű kissé átfogalmazni a sablont, úgy az állásinterjú kapcsán is tanácsos alaposan átgondolni, hogy melyek azok a frázisok, amelyektől jobb tartózkodni.
A pályázónak az állásinterjún egyetlen célja van: eladni magát. Ezt a leginkább úgy teheti, ha minden olyan tulajdonságáról tájékoztatja az interjúztatót, amely az adott cégnek hasznára válhat.

Az azonban igen kevés, ha egyszerűen kijelented: jól járnak, ha téged alkalmaznak. Fontos, hogy részletesen elmagyarázd, milyen plusz tudással, képzettséggel rendelkezel, milyen olyan tapasztalatokra tettél szert, amelyek birtokában több vagy, mint más jelentkezők.

- Szeretek egy csapat tagjaként dolgozni.

A cégek nagy részénél nem előny, ha valaki képes csapatban dolgozni, hanem elvárás. Azt azonban, hogy szívesen dolgozol egy csapat tagjaként, nem elég csupán kinyilatkoztatni: fontos, hogy alaposan megindokold, milyen előnyeit is látod a csapatmunkának - az adott pozíció szemszögéből -, hogyan hat a munkádra, ha másokkal együtt kell elvégezned egy-egy feladatot.

Érdemes azt is részletezned, hogy miért gondolod, hogy alkalmas vagy a csapatmunkára: milyen a kommunikációs készséged, hogyan alkalmazkodsz másokhoz, mennyire vagy képes elfogadni mások - esetenként a tiédtől homlokegyenest eltérő - véleményét és tanácsait. Bármennyire meglepő, tanácsos őszintén megmondani azt is, ha úgy érzed, bizonyos helyzetekben jobban boldogulsz egyedül, vagy egyes feladatok esetében inkább választanád az önálló munkát a csapat helyett - természetesen a lehető legjobb végeredmény érdekében.

- Szeretem a kihívásokat.

Ahogy az önéletrajz esetében, úgy az állásinterjún is hajlamosak sokan hiányos munkatapasztalatukat leplezni azzal a kijelentéssel, hogy szeretik a kihívásokat, és szívesen tennének szert új tapasztalatokra.
Ezzel a mondattal érdemes hát óvatosan bánnod, ha ugyanis nincs mögötte valódi tartalom, könnyen úgy értelmezheti azt az interjúztató, hogy fogalmad sincs, pontosan mivel is jár az adott pozíció. Ha viszont részletesen elmagyarázod, miért is vonz a szóban forgó állás, milyen elképzeléseid vannak a munkával kapcsolatban, és mi az, ami a leginkább motivál, nyert ügyed van: a lelkes jelentkezőket szívesen látják a cégek.

- Sikerorientált vagyok.

Ha az önéletrajzod nem landol a kukában, és az állásinterjúra is behívnak, jó úton haladsz afelé, hogy te legyél a kiválasztott - ne feledd azonban, hogy ez még nem jelent semmit.

Elég ugyanis egy-egy kevésbé átgondolt mondat, egy, az átlagosnál jobban érdeklődő interjúztató, és már borítékolva is a kudarc. Azzal a kijelentéssel például, hogy sikerorientált vagy, tanácsos vigyáznod.

Olyan nem várt kérdések sorát zúdíthatod ugyanis magadra vele, mint azt, hogy a siker alatt a pénzt érted vagy inkább az elismerést. Az elvégzett munka és ezzel a cég sikere a fontos számodra, vagy a saját érvényesülésedet tartod leginkább szem előtt? Elégedett vagy akkor is, ha csapatban érsz el sikert, vagy csak a személyes elégedettséged motivál?

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha ezekre a kérdésekre nem tudsz érdemben válaszolni, jobban teszed, ha nem emlegeted a sikerorientáltságot az állásinterjún - vagy készülj fel rájuk alaposan, hogy egyáltalán ne érjenek váratlanul.

Ezt is szeretjük