Így készítsd el a tökéletes önéletrajzot!

Letölthető sablonokkal

A sikeres álláskeresés titka a tökéletesen összeállított önéletrajz. Segítünk megírni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az önéletrajz a személyiségedet, a tudásodat és a tapasztalataidat tükrözi. Ennélfogva nem engedheted meg magadnak, hogy jó állásokat veszíts el csak azért, mert nem megfelelő módon készíted el a pályázatod.

A sikeres önéletrajz titka

Az önéletrajz valóban rajz. Egy portré arról, milyen is vagy valójában. A sikeres önéletrajz titka, hogy benne rejlik tulajdonosa személyisége, különlegessége. Mivel egyetlen álláshirdetésre akár száznál is több ember jelentkezhet, ki kell tűnnie különlegességével a többi közül.

Ennek az extrának pedig az első néhány sorban kell elhelyezkednie, ha egy önéletrajz ugyanis az első fél oldalon nem ad semmi különlegeset, személyeset, akkor nagy valószínűséggel rögtön félre is teszik.

Az idők folyamán sokféle önéletrajztípus jött létre. Nem célunk hosszan elemezni, hogy melyik milyen, és mi a pontos felépítési rendjük, néhány tudnivalóra azonban fel kell hívnunk a figyelmet. A következő három a leggyakrabban használt típus, ezen belül számtalan variáció lehetséges, de nagyon könnyű eldönteni, hogy mikor melyiket használd.

Amerikai típusú önéletrajz

Magyarországon ez a legelterjedtebb típus. Sikerét könnyű átláthatósága, tényszerű leírásmódja hozta meg. Amikor egy hirdetésben CV-t kérnek, erre a típusra gondolnak. Ezt az önéletrajztípust csak ki kell tölteni a megfelelő adatokkal, és máris küldésre kész, ám így is rejt magában néhány olyan hibalehetőséget, amelyet jobb elkerülni.

Személyi adatok, célkitűzések

A személyi adatokhoz a teljes nevedet írd - a leánykori nevet is itt kell feltüntetni. Itt jelenjen meg a doktori fokozat, illetve minden családi viszonyra utaló előtag is.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezután jöhet a születési hely, a születési év, a hónap és a nap, valamint az állandó lakcím. Telefonszámként csak olyat tüntess fel, amelyen tényleg elérhető vagy.
Az amerikai típusú önéletrajz meglehetősen száraz, tényszerű. Ezért van szükség néhány olyan részre, ahol önéletrajzodat érdekessé, személyessé teheted.

-->

A célok, célkitűzések között egy-két bővített mondatban leírhatod azokat az elvárásokat, amelyeket mind saját magaddal, mind a jövendőbeli munkahelyeddel szemben támasztasz.

Iskolák, érdeklődési kör

Az iskolák időrendben visszafelé sorold fel, tehát a legutoljára elvégzett vagy folyamatban lévő tanulmányok kerüljenek az első helyre. A középiskola legyen az utolsó, a leendő munkáltatót nem érdekli, milyen oviba jártál. A munkahelyek felsorolását szintén a legutolsóval kezdd. Itt is fontos meghatározni az eltöltött időszakot, év és hónap megjelölésével. Feltüntetendő a szervezet, vállalat neve, a betöltött munkakör és az utolsó egy-két munkakör részletes leírása is.

A nyelvismeretre vonatkozó résznél arra kíváncsiak, hogy milyen szinten ismered a tanult nyelvet, a személyiségjegyek és az érdeklődési kör blokknál pedig arra van lehetőséged, hogy személyesebbé tedd az önéletrajzot. De legyél óvatos! Csak olyan tulajdonságokat, személyiségjegyeket és érdeklődési köröket sorolj fel, amelyek valóban jellemzőek rád!

Europass önéletrajz

Ez a típus hazánkban még új, így nem túl gyakran használatos, de egyre jobban terjed. Akkor alkalmazd, ha kifejezetten ezt kérik, illetve, ha európai uniós szervezethez adod be a pályázatodat. Sok hasonlóságot mutat az amerikai típusú önéletrajzzal, ám néhány különbség akad, amire nem árt odafigyelni.

A telefonszámtól a képzésekig

-->

A telefonszámok esetében ugyanazok a szabályok irányadók, mint az amerikai típusú önéletrajznál, azzal a különbséggel, hogy a telefonszámot az országkóddal kezdd - Magyarországon ez +36. A számokat kettesével tüntesd fel - budapesti szám esetében a következő módon: +36 1 12 34 567. A munkahelyeknél fel kell tüntetni a munkáltató nevét és címét is. Előbbihez azonban ne a tulajdonos vagy igazgató nevét írd, hanem a cég nevét és annak címét.

Az amerikai típushoz képest az oktatás részben írd le az összes tanulmányt, beleértve az egy-három napos tréningeket is, valamint az adott képzés OKJ vagy más ismert kódrendszer szerinti azonosítószámát.

Egyéni készségek és képességek

Az Europass önéletrajz nagy hangsúlyt helyez a különböző kompetenciák és személyiségjellemzők felsorolására. Ennél a résznél az értelemszerű kitöltés mellett ugyanarra kell ügyelni, mint az amerikai típusú önéletrajz személyiségjegyek című részénél: csak az igazat írd le, mert hamar kiderül az interjún az igazság.

Leíró önéletrajz

A leíró önéletrajz az amerikai és az európai formával ellentétben nem vázlatos szerkezetű, és nem annyira jól áttekinthető, mint két társa. Korábban ez volt az általánosan elfogadott önéletrajz, mindenki ebben a formában nyújtotta be pályázatát. Mára, elsősorban átláthatatlansága, valamint a számítógépek szövegszerkesztőinek elterjedése miatt szinte teljesen eltűnt.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Azok a cégek, amelyek ezt kérik, nagy valószínűséggel kézzel írott formára gondolnak, hogy grafológussal elemeztethessék.

Viszonylagos átláthatatlansága miatt nem ajánlatos kérés nélkül ezt a formát választanod - a személyzeti osztályok nem szívesen böngésznek információk után ebben az önéletrajztípusban. Ha viszont leíró önéletrajzot kérnek, érdemes vázlatnak először elkészítened az amerikai önéletrajzot, majd annak alapján megfogalmazni a leírót. A megírást nehezíti, hogy a kísérőlevél szövege is az önéletrajz részét képezheti, így valóban hosszadalmas és terjengős lesz.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel sok, elsősorban fogalmazási buktatót tartalmaz, próbáld röviden és tömören megfogalmazni. Terjedelme semmi szín alatt ne lépje túl a két oldalt!

Tudtad?
A leíró típust sokan a mai napig a szülők nevével, foglalkozásával kezdik, holott ez csak a rendszerváltás előtt volt fontos. Ennek alapján könnyen leinformálható volt ugyanis a jelöltnek és családjának a Párthoz való hozzáállása, hűsége. Manapság már felesleges, ahogyan a testvérek felsorolása is.
Cikkünk az Álláskeresők útikönyve című könyv alapján készült.

Napjainkban közel félmillió ember keres állást Magyarországon, a megfelelő helyet megtalálni ugyanis egyáltalán nem könnyű. A könyv, mely úgy épül fel, mintha valakinek egy nagy utazáshoz adna tanácsot, elsősorban olyan fiatal pályakezdőknek szól, akik nem járatosak az álláskeresésben, illetve annak az idősebb korosztálynak, amelynek tagjai nem váltogatták gyakran munkahelyüket, és így kiestek az álláskeresés gyakorlatából.
Az útikönyvet a legfontosabb fogalmak szakszótára egészíti ki, valamint egy terjedelmes melléklet, amely a legjellegzetesebb formulákból ad példát. Szerzői egy állásközvetítéssel foglalkozó kis cég munkatársai, fiatal tanárok, közgazdászok, jogászok.

Kiadja az Athenaeum.
Ára 2990 forint.

OLVASD EL EZT IS!

  • előléptetés
  • karrier és siker

Előléptetés egyetlen szó miatt

Ezt is szeretjük