Szabad utat kapott a koronavírus elleni tabletta: hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is

Az Európai Gyógyszerügynökség az engedélyek megadását javasolja.

covid-gyógyszer1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja - közölte az uniós gyógyszerügynökség csütörtökön.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megállapítása szerint a Paxlovid nevű gyógyszer alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, azonban esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az omikron-variáns ellen is hatékony

Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknek alapbetegsége súlyosbodásának kockázatával jár a koronavírus-fertőzés. Noha a vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is - közölték.

covid-gyógyszer2
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A Paxlovid az első, koronavírus elleni szájon át alkalmazható gyógyszer. A gyógyszerből napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül. Az EMA ajánlását követően az Európai Bizottság engedélye szükséges a gyógyszer uniós forgalmazásához.

Milyen tünetek jelzik, ha elkaptad az omikron-variánst?

Már a koronavírus-járvány ötödik hullámában vagyunk Merkely Béla szerint.

(Borítókép forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük