A Novavax vakcinája a legújabb engedélyezett oltás: ki kaphat ilyet, és mennyire hatásos?

A Novavax oltása hagyományos elven működik, a vizsgálatok alapján hatékony és biztonságos.

covid-oltás-1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2021. év végén új Covid elleni vakcinára adta meg az alkalmazási engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA, az várhatóan az idei év első negyedében az unió országaiban, így Magyarországon is elérhető lesz. A Novavax vakcinája az Európai Unió ötödik engedélyezett oltóanyaga a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen mellett.

A Novavax nevű amerikai biotechnológiai és oltóanyag-fejlesztő cég vakcinája a Nuvaxovid nevet viseli, pontosabban hivatalos elnevezése NVX-CoV2373, az eddigi vizsgálatok alapján pedig hatékonynak és biztonságosnak tűnik.

Tudnivalók a Novavax oltásáról

A vakcina a hagyományos, fehérjealapú oltások közé tartozik, és vírusszerű részecskék, azaz VLP-k, valamint immunválaszt fokozó elem, úgynevezett adjuváns is van benne. A koronavírusnak csak a tüskefehérjéjét tartalmazza, amely önmagában, az örökítőanyag és a vírus többi része nélkül természetesen nem képes a szaporodásra. Ezeket laboratóriumi körülmények között hozzák létre.

A vakcinában a fehérje stimulálja az antitestet, a VLP-k a kórokozókhoz való hasonlóságuk révén gyakorlatilag megtanítják a szervezetnek felismerni a fertőzést. Vagy ahogy a Koronavírus Kisokos biológusai összegzésükben szemléletesen leírják: olyan, mintha egy oroszlánjelmezbe öltözött ember mutatná meg, milyen az oroszlán.

Hasonló elven működik a HPV, a hepatitis B vagy a meningitis elleni védőoltás is - a hagyományos vakcináknak egyébként nagy előnye, hogy számos korábbi tapasztalat rendelkezésre áll már a technológiáról, a fejlesztésről és az alkalmazásról.

Nagyjából 90%-os hatékonyságú

A cég 2021 januárjában tette közzé a 3. fázisú vizsgálatainak eredményeit, ezek alapján megbízható, hatékony vakcináról van szó, összességében 89%-ban véd a koronavírus ellen. Egy másik klinikai teszt 90,4%-os hatékonyságra jutott. A vizsgálatokat még az alfa, azaz brit variánssal szemben végezték el, mivel az volt a legelterjedtebb a vizsgált időszakban, így arról egyelőre nincs sok információ, pontosan milyen mértékben véd a delta vagy az omikron variánsok ellen. 

Azt viszont már tesztelték, hogy aki Nuvaxovid oltást kapott az első két alkalommal, majd a harmadik, ismétlő dózisként is ugyanezt kapta, annál a delta variánsra adott immunválasz erősnek bizonyult, a boosteradag után a védettség négyszeresre nőtt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kinek ajánlják a védőoltást, és kinek nem?

A gyártó ajánlása alapján felső korhatára nincs a Novavax-vakcina beadásának, 18 éven aluliaknak, várandósság és szoptatás alatt viszont egyelőre nem javasolják, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat az érintettek körében a biztonságos használatról. A kismamáknak egyelőre csak az mRNS-vakcinák ajánlottak, gyerekeknek pedig csak a Pfizer oltása. Ahogy a többi oltásnál, a legtöbb allergia itt sem kizáró ok, de az oltás előtt ezt jelezni kell, az összetevők listája egyébként bárki számára elérhető.

Az oltás két adagból áll, melyet három hét különbséggel adnak. Jelenleg vizsgálják, hogy adható-e más vakcinatípusokkal kombinálva, harmadik oltásként: a Pfizerrel és az AstraZenecával folynak egyelőre a tesztek. Illetve azt is nézik, hogy akár második oltásként megfelelhet-e azoknál, akiknél az új, mRns- vagy vírusvektor-vakcinák valamilyen erős reakciót váltottak ki.

Te már kaptál harmadik oltást?

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük