Nagyobb bajban lehet a Föld, mint valaha - Ma van a környezetvédelmi világnap

A környezetvédelmi világnap célja, hogy szembesítsék a világot a környezetszennyezés kellemetlen következményeivel.

zold-sziv

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felelős magatartással lassíthatók azok a negatív, mindannyiunk életére kihatással bíró folyamatok, melyek a klímaváltozást okozzák, azonban a legnagyobb problémák évtizedek óta csak növekvő kihívás elé állítják a Föld lakosságát. Erre hívja fel a figyelmet az immáron 45. World Environment Day, vagyis környezetvédelmi világnap.

1972. június 5-től 16-ig tartották meg először az Ember és bioszféra elnevezésű környezetvédelmi világkonferenciát, melynek témája az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése volt.

Minden évben más országban tartják

A rendezvény kezdőnapját még abban az évben világnappá nyilvánították, az első hivatalos környezetvédelmi világnapot pedig rá két évre, 1974-ben tartották Spokane-ben, az Only one Earth, azaz Csak egy Föld van központi tematikával. A világnap népszerűsítésében azóta több mint száz ország vesz részt, és minden évben más országban kerül megrendezésre.

A hely mellett a téma is mindig változik, a rendezvénnyel évről évre egy sürgető környezetvédelmi problémára hívják fel a figyelmet. Idén Kína a vendéglátó, a központi téma pedig nem más, mint a légszennyezés. A környezetvédelmi világnap célja, hogy szembesítsék a világot a környezetszennyezés kellemetlen következményeivel - ezzel inspirációt adva a közös fellépéshez, a fenntartható fejlődés eszméjéhez.

Ez napjainkban kiemelten fontos, hiszen lokális felelőtlenségünk következményei globálisak. Bár egyre divatosabb tagadni az összefüggést az emberi tevékenység és a globális felmelegedés között, ettől még tudomásul kell venni, hogy mindennapi döntéseinkkel, szokásainkkal hatással vagyunk olyan negatív folyamatokra, mint az éghajlatváltozás, a víz- és a levegőszennyezés.

Mit tehetünk a javulás érdekében?

- Június 5. ismét emlékeztet minket, hogy a mi dolgunk, hogy tegyünk a bolygónkért. A folyamatot megállítani aligha tudjuk, de lassítani igen. Racionalizálhatjuk az energiafogyasztásunkat, átalakíthatjuk táplálkozási szokásainkat, gyűjthetjük szelektíven a hulladékot, és, ha lehet, csak olyan csomagolóanyagot használjunk, mely újrahasznosítható, és könnyen lebomlik - mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Tavaly a környezetvédelmi világnap Indiában került megrendezésre, központi témája pedig a műanyagszennyezés elleni küzdelem volt. Az előző év nagy fejlődést hozott ezen a téren, bízom benne, hogy a légszennyezés csökkentésében is legalább ilyen eredményeket tudunk majd globális szinten felmutatni - tette hozzá.

Fotók: Getty Images.

Csodaszép otthont alkotott, ráadásul olcsón

Az építész szerette volna bebizonyítani, hogy a természetben fellelhető anyagokból, az ősemberek barlangját idéző technikával is lehetséges olcsó, mégis esztétikus és környezetbarát lakást alkotni.

Ezt is szeretjük