Zseniális magyar kezdeményezés: életbe vágó dologra hívja fel a figyelmet 4 zenész
A Tamás Éva Játéktára nem egy átlagos zenekar: a jó ügyért harcolnak, nagyon szerethető formában.

faultetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban sosem látott méreteket öltött az erdőirtás a fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése valamint az urbanizáció növekedése miatt. A világméretű probléma természetesen Magyarországra is hatással van: míg régen hazánk kétharmadát erdők borították, ma mindössze 20-21%-os az erdősültség, amiből a természetközeli erdő csupán 6-7%-ra tehető.

A jelenségnek számos rövid- és hosszútávú negatív hatása van, de a legégetőbb probléma a globális felmelegedésben játszott szerepe. Napjaink életmódja miatt egyre több szén-dioxid szabadul fel, ezt pedig a folyamatosan csökkenő faállomány egyre kevésbé tudja ellensúlyozni. Különösen fontos lenne a zöldterületek jelenléte a nagyvárosokban, ahol a közlekedés, az ipar és a nagy népsűrűség miatt a károsanyag-kibocsátás még inkább pusztítóan hat. Szerencsére vannak, akik a változásra törekednek.

Ültess egy fát!

Erre a problémára reflektál a Tamás Éva Játéktára, ami nem csak egy zenekar: a Természetvédelem Nagyköveteként a kortárs magyar költészet és a zene megszerettetésén túl a természet értékeire, kincseire hívják fel a figyelmet dalaikon keresztül. Tegnap jelent meg legújabb klipjük, az Ültess egy fát!, melynek már a címe is sokat sejtet terveikről, amikből kicsik és nagyok is kivehetik majd a részüket.

A klip ugyanis azért készült, hogy a négy pedagógusból álló formáció országosan minél több helyen csatlakozni tudjon faültetésekhez, melyek hangulatát a videó is bemutatja. A pécsi zenekar úgy gondolja, hogy egy ilyen tevékenység sokkal nagyobb hatással van a gyerekekre, családokra, ha személyesen átélhetik, részt vehetnek benne.

A legkifizetődőbb családi program

Tamás Éva művészeti vezető elárulta, hogy jelenleg partnereket keresnek, és felkutatják, hogy melyik városban hol ültetnek fákat, melyek azok a helyszínek, ahol lehetőség van családokat is bevonni, és ahol támogató cégek is vannak annak érdekében, hogy a programon koncertek is megvalósulhassanak.

- A Tamás Éva Játéktára 2007-ben született, akkor önálló produkcióként indult, gyerekműsorokkal, foglalkozásokkal. Ám a kezdeti sikerek olyan hamar születtek, hogy egy éven belül már zenekarként léptünk fel és azóta Győrtől Nyíregyházáig, Zalától Budapesten át Ceglédig bejártuk az országot. Eddig négy lemezünk jelent meg, az interaktív koncerteken túl koncertmesékkel, teljes családi programokkal szórakoztatjuk és egyben tanítjuk a nagyérdeműt - mondta a művészeti vezető.

Baksa Péter - nagybőgő, Tamás Éva - ének, játékmester, Bogárdi Aliz - hegedű, vokál, Pozsgai Tamás - gitár.
Baksa Péter - nagybőgő, Tamás Éva - ének, játékmester, Bogárdi Aliz - hegedű, vokál, Pozsgai Tamás - gitár.

-Művészként, zenészként, tanárként komoly felelősségünk van, hogy mit mondunk, mit adunk át a gyerekeknek: hogy a jó és értékes irányba terelgessük őket. 2017-ben csatlakoztunk a Vadonleső programhoz, azóta összeállt egy új lemeznyi anyag, mely az egészség- és természetvédelem témakörére épül.

A zenekar mindig is arra törekedett, hogy ne pusztán a gyerekeknek adjon élményt, hanem a családoknak együtt, hiszen nagyon kevés minőségi időt töltenek együtt a szülők gyermekeikkel. Egy-egy interaktív koncert, akár köré szervezett családi nappal, vagy éppen faültetéssel pótolhatatlan közösségi élményt adhat, ahol a hangsúly az együtt játszáson van - tette hozzá.

Kora tavasszal Pécsett már jó hangulatban lezajlott egy klipforgatással egybekötött faültetés, és ősszel is biztosan lesz hasonló program. A zenekar lelkes, minden szezonra szeretnének több ilyen eseményt is beszervezni, terveik hosszútávra, több évre szólnak. Tamás Éva úgy fogalmazott: a Föld védelmére való figyelemfelhívás számukra már nem csak egy puszta cél, hanem elhivatottság.

Fotók: Getty Images, Tamás Éva Játéktára.

40 éve mindennap ültet egy fát a kopár szigeten a férfi

A Brahmaputra-folyón fekvő Majoli a világ legnagyobb folyami szigete, de mérete folyamatosan csökken az elsivatagosodás és az erózió miatt. Az ott élő Jadav Payeng még csak 16 éves volt, amikor eldöntötte, ezt nem nézheti tétlenül.

Ezt is szeretjük