A világ egyik legidősebb fáját fedezhették fel, de a sorsa szomorú lehet
Egy 2624 éves amerikai mocsárciprus az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája.

ciprus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus - Taxodium distichum - az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája - közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban, mely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növénymatuzsálem egyike a világ legidősebb, ivaros módon szaporodó fáinak.

A kutatók akkor bukkantak rá a különleges fára, amikor évgyűrűket tanulmányoztak az állam délkeleti részén futó Black River mellékfolyó mentén, hogy feltárják Észak-Amerika keleti felének klímatörténetét. A fák korán kívül az évgyűrűk szélessége és színe ugyanis arról is árulkodik, hogy mennyire volt csapadékos vagy száraz egy adott év - írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál.

A területen végzett korábbi terepmunkálatokból a szakemberek már tudták, hogy a térség ad otthont az Egyesült Államok egyik legöregebb amerikai mocsárciprus-csoportosulásának. Korábban számos 1000 és 1650 év közötti fát azonosítottak a területen. A most felfedezett, 2624 éves amerikai mocsárcipruson vagy más néven fésűs mocsárcipruson kívül egy 2088 éves példányt is találtak.

A klímaváltozás megpecsételheti a fák sorsát

A szakemberek úgy gondolják, nagyon valószínű, hogy a csaknem 100 kilométer hosszan futó Black River mentén még jó néhány kétezer évnél idősebb fa magasodik. A most felfedezett, ősi fák védett területen élnek, ám a kutatók szerint fennmaradásukra így is fenyegetést jelent a folyó más szakaszain zajló fakitermelés és az egyéb munkálatok, valamint az ipari környezetszennyezés és a klímaváltozás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmányból kiderül, hogy az amerikai mocsárciprus immár bizonyítottan a Föld legöregebb ismert, vizenyős területen élő fafaja, és ötödik helyen áll az ivaros módon szaporodó, legöregebb fák világranglistáján. Az egyetlen egyedről ivartalan szaporodással létrejött növények - klónok -, melyek az anyanövénnyel teljesen azonos genommal rendelkeznek, több tízezer évig is elélnek.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images.

Fantasztikus házikót varázsoltak a 110 éves fából

Egy idahói nő és családja udvarában egy kivágásra ítélt, kiszáradt fa állt. Egy szervezettel összefogva a törzsből létrehoztak egy meseszerű kis bódét, amit megtöltöttek könyvekkel. Nézd meg, érdemes!

Ezt is szeretjük