Több mint 140 éves, és köszöni, jól van: megmérték Magyarország legmagasabb fáját
Magyarország legmagasabb fája 51 méter és 65 centiméter magas.

duglaszfenyo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát a Somogy megyei Iharosberényi Erdészet területén, és felmérték az állapotát. Az 51 méter és 65 centiméteres fa fajtája duglászfenyő, melynek érdekessége, hogy egy levelének élettartama akár nyolc év is lehet.

Kivágás nélkül nagyon nehéz meghatározni egy fa korát, de irodalmi és erdészeti adatokra támaszkodva sikerült kideríteni, hogy az 1870-80-as években ültették, amikor a területen először került meghonosításra az amerikai származású faj.

legmagasabb-fa

A fa felfedezője Dr. Pósfai György természettudós, dendromán, vagyis a fák elkötelezett rajongója. A megtaláló lézeres mérései arra engedtek következtetni, hogy a fa magassága 51 és 52 méter között van, de ahhoz, hogy hivatalos adat születhessen, a lehető legpontosabb és legkisebb hibalehetőséggel bíró mérőszalagos mérést kellett alkalmazni, ehhez viszont fel kellett mászni a fára, ami egy ekkora példány esetén egyáltalán nem egyszerű feladat.

A profi felszerelésen kívül valódi szakértelmet és komoly fizikai erőnlétet is igényelt. A STIHL, mint a felelős és fenntartható erdőgazdálkodás elkötelezett híve, a mérés fő támogatója lett, és a legprofibb famászót, az elhivatott faápoló Lajkó Bendegúzt kérte fel a feladatra. A kiegészítő munkálatokban Hunyadi Péter segédkezett.

A legnagyobb kihívás a fa magasságából adódott, és abból, hogy a legalsó ágai is magasan, 30 méter felett helyezkednek el. Nehéz volt ezekre feldobni azt a súllyal ellátott zsinórt, mellyel a mászókötelet húzták fel. A teljes művelet hozzávetőlegesen másfél óráig tartott.

- Először a fa feléig sikerült feldobni a dobózsinórral, majd az úgynevezett első standból ágról ágra magam előtt dobva a kötelet, sikerült megtenni a hátra lévő 25 métert. Miután felértem, felhúztam egy mérőszalagot, és megszületett a hivatalos eredmény. Ez volt az eddigi legmagasabb fám, fantasztikus élmény volt a megmászása, és külön öröm, hogy magassági rekordot sikerült rögzítenem - nyilatkozta Lajkó Bendegúz.

A fa állapota a korából adódóan kérdéses volt, ezért Horváth Tibor okleveles faápoló és favizsgáló szakmérnök vizuális és műszeres vizsgálatot is végzett.

- Az akusztikus tomográf, azaz a faröntgen segítségével kerestem korhadásra vagy belső szerkezeti elváltozásokra utaló jeleket, de szerencsére egyikre sem találtam példát. A gyökereken és a gyökérnyakon találtam kisebb sérüléseket, illetve a fa vastag külső kérge helyenként levált, de egy ilyen korú fánál ez teljesen természetes, és szinte nem is tekinthető valódi problémának - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A favizsgálatban részt vevő szakemberek végül úgy határoztak, hogy a fa villáselágazásából és a kiemelkedően nagy magasságából adódóan szükséges statikai megerősítés. Ennek során a fa törzsének két ágát rögzítik egymáshoz, hogy ne tudjon kétfelé hasadni az érzékeny ponton. - A statikai megerősítés a fa életét nem hosszabbítja meg, de a szélsőséges időjárási jelenségek okozta problémáktól megvédheti, leginkább az erős széltől, ami a villásnövésű fákra kifejezetten veszélyes lehet - fejtette ki Horváth Tibor. 

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ámulatba ejtően szép a cseresznyevirágzás itthon

A sakura különleges élményéért nem kell külföldre utaznod, hiszen japáncseresznyével Magyarországon is találkozhatsz, és itt is ugyanolyan lenyűgöző látványban lehet részed.

Ezt is szeretjük