Eltörlik a járványügyi korlátozásokat: a vírusról és a háborúról jelentett be fontos tudnivalókat Gulyás Gergely

Az orosz-ukrán háborúról és a vírushelyzetről beszélt Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.

D  TT20220216004

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma délelőtt először tartott olyan Kormányinfót Gulyás Gergely, ahol a vírushelyzet mellett az orosz-ukrán háborúról is szó esett, sőt ez volt a sajtótájékoztató fő témája. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, tegnap a kormányülés keretében áttekintették a szomszédos országban dúló harcokból következő teendőket, és beszélt a vírushelyzettel kapcsolatos intézkedésekről is.

A vírushelyzetről

Az operatív törzs értékelte a helyzetet, és mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, feloldják a korlátozások döntő többségét. Hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés, valamint eltörlik azt a szabályt is, hogy a munkáltató kötelező oltást írhasson elő. Ez alól kivételt képeznek a szociális és az egészségügyi dolgozók, számukra a maszkviselés is kötelező marad. Kivezetik továbbá a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e hatodik hullám, de ha szükséges, újra bevezetik majd a korlátozásokat. Ehhez fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, hogy a kormány cselekvőképes maradjon. A miniszter szerint azonban a virológusok optimistábbak, mint korábban, úgy vélik, ha lesz is hatodik hullám, a tünetek enyhébbek lehetnek a korábbiaknál.

Az orosz-ukrán konfliktusról

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: Magyarország határozott döntése továbbra is, hogy nem engednek át fegyverszállítmányt és katonákat az ukrán-magyar határon, már csak azért sem, mert a katonai szakértők szerint nagy valószínűséggel ezeket megsemmisítik a határon való átlépést követően. Hangsúlyozta: hazánk biztonsága az első, és határozott érdekünk, hogy ne sodródjunk bele a háborúba.

Közölte, hogy Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit az Európai Unió is, a kormány nem kíván vétóval élni, mert elítélik Oroszország katonai beavatkozását. Álláspontjuk, hogy a háború nem elfogadható eszköz a viták rendezéséhez. Ugyanakkor a szankcióknál óvatosnak kell lenni, hogy ne a magyar és ne az európai emberek fizessék meg azok árát. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban komoly véleménykülönbségek vannak, de lényeges, hogy ne legyen olyan intézkedés, ami inkább azokra nézve káros, akik hozták, és nem azokra, akiket szankcionálni akarnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A humanitárius segítségnyújtás viszont elengedhetetlen, az állam működteti a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsot, és több civil akció is indult, amihez igyekeznek hozzájárulni. Most a legfőbb feladat, hogy mindenkihez eljusson, amire szüksége van. A katasztrófavédelem kijelölte a menekültek számára kiadható szálláshelyeket, és koordinálja a Budapestre érkezők elosztását.

A miniszter tájékoztatása szerint a kormány álláspontja, hogy háború esetén az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről. Magyarország minden ukrajnai menedékkérőnek belépést biztosít, a határátkelők folyamatosan nyitva vannak. Az Országos Rendőrfőkapitányság, az Idegenrendészeti Főigazgatóság és a katasztrófavédelem felkészültek a megnövekedett feladatokra. A háború kitörése óta eddig 120 ezren érkezett hazánkba Ukrajnából.

Gulyás Gergely ismertette: a menekültek között van, aki csak átutazik Magyarországon, ők általában más országban élő, de Ukrajnában tartózkodó polgárok. Vannak olyan magyarok is, akiknek itt vannak rokonaik, barátaik, hozzájuk érkeznek, és nincs szükségük szállásra. A harmadik csoport az olyan menedékkérők csoportja, akik itt szeretnék átvészelni a háborút, és nincs hová menniük, ezért részükre szállást kell biztosítani.

Szólt a kárpátaljai magyarokról is, akik közül sokan elhagyták, vagy elhagyni készülnek Ukrajnát, de szintén sokan maradnak, hiszen a 18-60 év közötti férfiak nem jöhetnek el az országból. Azt mondta, az ő biztonságuk nagyon fontos, ezért egyeztettek a kárpátaljai kormányzóval és az ott élő magyarokkal a segítségnyújtásról.

A kormány kezdeményezésére elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás, ahol bárki hozzájárulhat a támogatáshoz a 1357-es adományvonalon, melyen keresztül eddig közel 200 millió forint érkezett be. Emellett Magyarország mintegy 600 millió forint értékben küldött élelmiszert, gyermekápolási terméket, higiéniai termékeket, üzemanyagot Kárpátaljára, valamint most indult egy 140 millió forint értékű szállítmány egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökkel.

A miniszter beszámolt arról, hogy az energiaszektornál is felmérték a veszélyeket. Úgy fogalmazott: világossá teszik, hogy ha a Paks által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni, az háztartásonként évente 260 forintos többletterhet jelentene. Ugyanez igaz a gázszállításra is.

konnektor
Fotó: Getty Images

Az osztrák és magyar Sberbank végelszámolásáról szólva Gulyás Gergely közölte, hogy mintegy 70 ezer betétest érint a csőd. Őket az Országos Betétbiztosítási Alap százezer euróig kártalanítja, de van, ahol a betét összege ezt meghaladja. Ebben 12 önkormányzat is érintett, esetükben a bérkifizetésekről a Magyar Államkincstár gondoskodik, a kormány pedig kedvezményes hitelfelvételt biztosít helyzetük további rendezésére.

Zárásként a miniszterelnökséget vezető azt mondta, bár a háború szerencsétlen módon egybeesik a kampányidőszakkal, az lenne az ideális, hogy legalább a biztonsági kérdésekben nemzeti egység jöjjön létre, hiszen az ország biztonsága fontosabb a választásoknál.

A kiemelt kép egy korábbi kormányinfón készült. Fotó: MTI/Bruzák Noémi.

Képek a tragikus ukrajnai helyzetről

Azok az utcák, ahol egy héttel ezelőtt még hétköznapi élet zajlott, mára csatatérré változtak. Képeken a jelenlegi helyzet.

Ezt is szeretjük