Nem gyászolhatnak, gondoskodniuk kell a kisbabájukról

Madár és Szalóki Ági is a koraszülötteket támogatta a Generali Night Runon.

koraszülött-futás1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A COVID második hulláma komolyabban érintette a kismamákat, többen kerültek kórházba. És voltak közülük néhányan, akik épp csak kezükbe foghatták babájukat, de haza már csak az édesapával ment a kicsi. Ezek az apukák és családtagok évekig elnyomják gyászukat. Július végén ezekért a babákért és családjukért futottak a Generali Night Runon.

A várandós kismama pozitív teszt után rosszul lett, így került kórházba. Állapota hetekig stagnált, majd egyik pillanatról a másikra, egy nap alatt omlott össze a tüdeje. Egy hónapig tartó kórházi bentlét és bizakodás után minden előjel nélkül lett árva a baba, és veszítette el társát a férj, aki a munka mellett egyszerre kénytelen megbirkózni a gyásszal és a koraszülött baba nevelésével járó kihívásokkal.

Alig egy nappal korábban Péter (az érintettek nevét megváltoztattuk), az apa még bizakodva hagyta el a kórházat: Kata és babája állapota stabil volt, az orvosok optimisták voltak. Aztán alig 24 óra alatt omlott össze a tüdeje, ezért az orvosok kénytelenek voltak császármetszést végezni. Mire az apa egy munkanap után visszaért a kórházba, már kezében tarthatta koraszülöttként világra jött gyermekét, de ezzel egy időben el kellett búcsúznia élete párjától is.

Apai és anyai szerepek egyben

Habár magyar adatok kevéssé állnak rendelkezésre, nemzetközi felmérések szerint a második hullám jóval komolyabban érintette a kismamákat: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma, és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülések aránya. És voltak édesanyák, akik helyett az apuka vitte haza a gyermeket.

koraszülött-futás2

- Már attól a feje tetejére áll egy család, hogy hazavisznek a kórházból egy egészséges csecsemőt. Bonyolultabb a helyzet, ha a kisbaba egy kétkilós koraszülött. És leírhatatlanul embert próbáló, ha az a kisbaba félárván kerül haza, az egyik szülővel - mondja Singer Magdolna. A gyásztanácsadó szerint, akinek a témában írott Gyászkísérés című könyve nemrég jelent meg, a kisbabákkal magukra maradt szülőknek, nagyszülőknek nincs módjuk, idejük a befelé fordulásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Sokáig, akár évekig eltolják a gyászt, minden erejükkel azon igyekeznek, hogy gyermekeik ne sérüljenek. Idegen szerepeket is el kell elsajátítani - a családi szerepmegosztásban az apának a családfenntartói feladatok mellé az anyai szerepeket is át kell vennie. Mindezek sokszorosan nehéz, szinte megoldhatatlannak tűnő helyzetbe hozzák az apát.

koraszülött-futás3

Rengeteg az intéznivaló, gondoskodni kell a temetésről és az újszülött ellátásáról. A baba körüli tennivalók is egy emberre szűkülnek, miközben az apa jellemzően nem adhatja fel a munkáját. Segítség nélkül elképzelhetetlen, ugyanakkor nem mindenkinél lehet nagyszülőket, nagynéniket hadba fogni.

Gyászol a baba is

Singer Magdolna szerint annyi fizikai teher, megoldanivaló hárul az itt maradt apára, hogy a saját gyászára, jóllétére nem sok gondot tud fordítani. “Az sem biztos, hogy a kisbaba ad némi vigaszt, hiszen az ő születése egyben a legfontosabb ember, a társ elvesztésével kötődik össze, tehát a legnagyobb öröm egyben a legnagyobb fájdalom is.”

49A8470

Ilyenkor jellemző gyászreakció az élő hozzátartozók túlféltése, hiszen elveszítették a biztonságukat. Ebben az esetben a gyásztól sújtott apa aggódása immár a gyermekére tevődik át. Egy újszülött kisbaba különösen törékeny, az aggodalom komoly méreteket ölthet, szorongássá fokozódhat.

Singer szerint a baba is gyászol: elveszítette azokat az ingereket, azt a hangot, amit édesanyja pocakjában megszokott. És gyászol(na) a nagymama is, aki a gyermekét veszítette el, bár született egy unokája. “Ő, ha nem mehetett be a kórházba, akár úgy élheti meg az egészet, mintha a lánya eltűnt volna, mintha az egész fikció lenne - ettől még nehezebb a feldolgozás. A családba érkező, gondoskodást, szeretetet igénylő kisbaba ugyanakkor egy idő után jelenthet segítséget is: erőt adhat, visszaadhatja az életbe vetett hitet, hisz mégis van folytatás."

Madár és Szalóki Ági is a koraszülöttekért

A július végi Generali Night Runon ezekért a kisbabákért és családjaikért futottak. A versenyen egészségügyi dolgozók is megmérettették magukat, és az ügy mellett kiállt Erdei Zsolt Madár, akinek két gyermeke is idő előtt jött a világra, illetve Szalóki Ági énekesnő, aki alig két hónapja adott életet gyermekének.

A The Human Safety Net (THSN) elnevezésű, a hazai koraszülött-ellátást támogató programmal a Generali már tavaly is a koraszülötteket segítette. Idén kifejezetten a koraszülött babákkal egyedül maradt családokat segítette a Generali alapítványa által szponzorált futóverseny kapcsán. A nevezési díjon felül plusz 500 Ft-ot lehetett felajánlani a családok részére, illetve a verseny helyszínén, a Várkert Bazár területén is lehetőség nyílt az adományozásra.

Szülés a COVID alatt: utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak, ami sokakban felmerül

Még mindig sok kérdés merülhet fel a leendő szülőkben a vizsgálatokkal, szüléssel kapcsolatban.

Ezt is szeretjük