Nyomkövetőt szereltek egy tigrisre: váratlan dolgot mutatott meg a jeladó
A kóbor tigris valószínűleg zsákmány, territórium vagy társ után kutatva járja az országot.

tigris
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rekordot jelentő csaknem 1300 kilométert tett meg öt hónap alatt egy tigris Indiában: a szakértők szerint a két és fél éves hím valószínűleg zsákmány, territórium vagy társ után kutatva járja az országot. A C1 névre keresztelt tigris a nyugat-indiai Mahárástra állam egyik vadrezervátumában született.

Idén februárban kapott jeladós nyakörvet az állat, és egészen a monszunesők kezdetéig kóborolt a helyi erdőkben, majd elindult megfelelő élőhelyet találni magának. A nagymacska június végén hagyta el a vadrezervátumot, ahol született, és azóta Mahárástra, valamint a szomszédos Telangána állam több területét is bejárta. Múlt hétvégén Mahárástra egy másik vadrezervátumában bukkant fel - olvasható a BBC hírportálján.

kobor-tigris

Több mint ötezer helyen járt

A vadvédelmi illetékesek szerint a tigris nem egyenes irányban halad, hanem össze-vissza kóborol. Az óránként frissülő műholdas adatok szerint az elmúlt kilenc hónapban több mint ötezer helyen járt. - Valószínűleg saját territóriumot, élelmet és társat keres. A tigrisek potenciális élőhelyeinek többsége azonban már foglalt Indiában, ezért az újaknak sokáig kell kutatniuk - mondta Bilal Habib, az Indiai Vadvédelmi Intézet biológusa.

Az állat napközben meghúzza magát, és éjszaka indul útnak. Vaddisznóval és szarvasmarhával táplálkozik. Eddig mindössze egyszer került összetűzésbe emberekkel, akkor is csupán véletlenül sebesített meg valakit, aki bemászott a bozótosba, ahol a ragadozó épp meghúzta magát. A hatóságok szerint azonban lehet, hogy az állatot be kell majd fogni és átszállítani a legközelebbi erdőbe az esetleges kellemetlen találkozások elkerülése érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az illetékesek amiatt is aggódnak, hogy nemsokára elvesztik a kapcsolatot az állattal, mivel a nyakörv akkumulátora hamarosan lemerül. A szakértők szerint a tigrisek száma nő Indiában, az állatok élőhelye azonban zsugorodik, és nem mindig van bőséges táplálékuk.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Így tűnnek el fokozatosan a Föld színéről a vadállatok

A projekt lényege, hogy a kihalás szélén álló fajokról készült fotókat annyi képpontos felbontásban jelenítették meg, ahány egyed még maradt belőlük a természetben. Ez látványosan befolyásolta a felvételek minőségét, és talán minden másnál jobban érzékeltette, hogy egyes állatfajok mekkora veszélyben vannak.

Ezt is szeretjük