Tragikus esemény volt a legnagyobb hatással a klímaváltozásra 2020-ban: hatalmas károkat okozott
Nem a koronavírus volt az egyetlen szörnyű esemény 2020-ban.

klímaváltozás-bozóttűz1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

John Fasullo, az NCAR kutatója és munkatársai számítógépes modellezéssel számszerűsítették a koronavírus-járvány idején a közlekedési és ipari tevékenységek csökkenésének klimatikus hatását, valamint az ausztráliai bozóttüzek füstjének hatását.

Gyors hatása volt a bozóttüzeknek

Azt találták, hogy a koronavírus-világjárványhoz köthető kijárási korlátozások 2020-ban viszonylag mérsékelt és fokozatos hatással voltak a klímára, amelynek eredménye az lesz, hogy a globális felmelegedés átlagosan 0,05 Celsius-fokkal nő 2022-re. Ezzel szemben a bozóttüzeknek rövid, de jóval jelentősebb hatása volt, lehűtötte a Földet néhány hónapon belül 0,06 Celsius-fokkal.

klímaváltozás-bozóttűz2
Fotó: Fairfax Media / Getty Images Hungary

- Egyáltalán nem a Covid-19 volt a klímaváltozás fő mozgatója, hanem az Ausztráliában tomboló bozóttüzek - idézte Fasullót a The Guardian brit napilap honlapja. A Geophysical Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmány megvilágítja, hogy milyen széles körű hatással vannak a nagy erdő- és bozóttüzek a világ időjárási rendszerére. A hatalmas tüzek olyan sok ként és más füstrészecskéket bocsátanak a légkörbe, amelyek képesek szétzilálni az időjárási rendszert, a trópusi viharokat az Egyenlítőtől északra tolják, és hatással vannak a Csendes-óceán trópusi térségének időszakos felmelegedésére, hűtésére, azaz az el Nino és a la Nina jelenségekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Kutatásunk megmutatta, hogy a regionális bozóttüzek hatása a globális klímára jelentős lehet. A tüzeknek nagy az ujjlenyomata mind a légkörben, mind az óceánban. A klíma válasza azonos volt, mint egy nagy vulkáni kitörés esetén - magyarázta Fasullo.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A természet még a legnagyobb pusztulás után is képes újjászületni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük