Megható jelenséget figyeltek meg az ausztrál tűzvészben: így segítik egymást az állatok
Az olykor barátságtalan vombatok egy kicsit megenyhültek, és a maguk módján összefogtak a többi állattal a tűzvész idejére.

GettyImages-173872734
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közösségi médiában elterjedt egy történet, miszerint a vombatok beterelik a tűzvész elől menekülő más állatokat a saját odúikba. Ez roppant szívmelengetően hangzik ugyan, de az igazság egy kicsit más, bár nem kevésbé megható.

A vombatok nem kis állatok: egy kifejlett példány testhossza a 100 centimétert, testtömege pedig a 30 kilogrammot is elérheti. Ennélfogva a kemény munkával kivájt odúk meglehetősen méretes, komplex járatrendszert alkotnak, ahol bőven akad hely több egyed számára is. A faj tagjai azonban nem éppen vendégszeretők, és normális esetben nem tűrnek meg látogatókat az otthonukban.

Hogyan segítenek a vombatok?

Ahogy arról az Új-Zélandi Greenpeace is beszámolt egy posztban, az túlzás, hogy a vombatok direkt összeterelnék a tűzvész elől menekülő egyéb kis állatokat. Egyes szakértők szerint ez nem kizárt, azért tűnik mégis valószínűtlennek, mert a vombatok nem tartoznak a legbarátságosabb állatok közé, amikor arra kerül a sor, hogy idegenekkel osszák meg az odvaikat. Az viszont vitathatatlan, hogy érzik a bajt, és a maguk módján mégis segítenek.

Ami valóban igaz a történetből, az az, hogy a vombatok a krízis idején toleránsabbnak bizonyulnak a megszokottnál, és megengedik más állatoknak, hogy meghúzódjanak az odúikban. Az ausztrál bozóttüzekben már több millió állat vesztette életét, és továbbra is folyamatosan veszélyben vannak, így nem meglepő, hogy a normálistól némileg eltérő viselkedést mutatnak a vombatok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szívszorító rajzok és festmények a tűzvészről

Az erdőtüzek már hónapok óta tombolnak Ausztráliában, rengeteg áldozatot követelve. A művészek most ezt a borzasztó jelenséget vetették papírra, vászonra, de úgy, hogy az ember szeme bepárásodik tőlük.

(Borítókép forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük