Adósságba verte magát az állami intézmény: 120 ezer embert érinthet
Milliárdos tartozást halmozott fel a KLIK, amely 120 ezer tanárt foglalkoztat. Mit jelent ez?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vg.hu írt arról a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva, hogy csúcsot döntött a költségvetési intézmények adóssága. Ez azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint 100 milliárd forinttal tartoztak az államkasszának ezek az intézmények.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - KLIK - tartozása az egyik legmagasabb ezek közül, a tanárokat is foglalkoztató csúcsintézmény közel 7 milliárd forinttal adós. De mégis mit jelent ez, és hordoz-e veszélyt magában az iskolák, tanárok számára?

Közel 7 milliárd a tartozás, de a KLIK megnyugtat

Megkerestük a KLIK-et, mégis mit jelent, és milyen veszéllyel jár az, hogy ekkora adósságot halmozott fel az intézmény. Persze mivel a fenntartónak, tehát a magyar államnak tartoznak, nem valószínű, hogy bármilyen pénzügyi összeomlás fenyegetné az ország legnagyobb foglalkoztatóját.

A KLIK elismerte, valóban tartoznak 6,9 milliárd forinttal, ám ez az összeg még mindig csak a központ éves költségvetésének 1,1%-a, így tehát nem veszélyezteti a köznevelési intézmények, iskolák zavartalan működését.

A tartozásállomány alapvetően a kiadások és a rendelkezésre bocsátott források eltérő ütemezéséből adódik. A Magyar Államkincstár adatai egy adott időpontra vonatkoztak, a tartozások rendezése folyamatosan történik - közölte a KLIK.

A tanároknak is tartozik a gigaszervezet?

Szeptemberben az MTI a Magyar Nemzetre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy rosszul tervezték a KLIK büdzséjét, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tartozásokat az önkormányzatoktól örökölték, amikor átvették az intézményeket. Szakszervezetek szerint pedagógusoknak is tartozik az intézmény, a bankszámla-bevezetési költségekkel például három évre visszamenőleg, ami 2-7 milliárd forintot jelent.

A KLIK létrejöttével az ország legnagyobb munkaadójává vált, hiszen 120 ezer tanár tartozik a szervezet alá. Nyáron mondott le Marekné Pintér Aranka a gigantikus intézmény éléről, sajtóértesülések szerint a szervezet megalakulása, tehát az iskolák államosítása utáni botrányok miatt, de hivatalosan ezt persze sehol sem ismerték el.

A vg.hu cikkéből egyébként az is kiderül, hogy a kétezres évek elején még csak 5,5 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési intézmények, tehát azóta csaknem meghúszszorozódott az adósságállomány. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kórházak a legnagyobb adósságot felhalmozó intézmények közé tartoznak. Az egészségügyből szakemberek szerint éves szinten több százmilliárd forint hiányzik a magyar egészségügyből.

Ezt is szeretjük