A vasúton is csináltathatsz személyit? Változások a kormányablakoknál

Rövidül a nyitva tartás, de több ablak lesz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újra korán zárnak a kormányablakok - szerepelt a hír sok helyen a hét közepén, miközben egyes minisztériumokban átálltak a tízórás munkanapokra. De nem kell ahhoz Lázár János beosztottjának lenni, hogy az ember ezután már nehezebben intézhesse el hivatalos ügyeit a rövidebb hivatali időnek köszönhetően.

A Miniszterelnökség lapunkhoz eljuttatott válaszában indokolja a lépést, és megnyugtatják a délután 5 óránál tovább dolgozókat. A jövőben akár a vasúton is megújíthatod a személyi igazolványodat.

Kevesen intéztek ügyet esténként

A Magyar Nemzet számolt be elsőként arról, hogy december 1-től ismét csak munkaidőben lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál, mivel megszüntetik a 12 órás nyitva tartást. Az új rend szerint a hétfői és csütörtöki napon kötött időben tarthatnak nyitva a hivatalok, hétfőn reggel 7-től délután 5-ig, csütörtökön pedig reggel 8-tól délután 6-ig várják az ügyfeleket.

A Miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a rövidítésre azért volt szükség, mert az esti órákban mindössze 1%-os kihasználtsága volt a kormányablakoknak. A nyitva tartás idejét a hétfői és csütörtöki napok kivételével a megyei és kerületi kormányhivatalok határozzák meg, így elképzelhető, hogy munkaidőn túl is lehet majd igazolványt cserélni anélkül, hogy valaki szabadságot venne ki.

Erre egyébként a legnagyobb esély a bevásárlóközpontokban lévő ablakoknál van, ahol, igazodva az üzletek nyitva tartásához, reggel 9-től este 9-ig lehet ügyeket intézni.

A vasútállomáson útlevelet váltani?

A rövidebb ügyintézési idő létszámleépítést sem fog eredményezni - tudtuk meg a Miniszterelnökségtől, ugyanis a kormány elképzelései szerint a jelenlegi 71-gyel szemben 2015 végéig 260 kormányablak működne.

Valamennyi járásszékhelyen, az összes kerületben és a többi között 19 MÁV-állomáson is nyílik majd kormányablak. Továbbá a megyei jogú városokban több helyen is, és a munkaügyi kirendeltségeken is új kormányablakok nyílnak. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi 255 ügykörről 2000 ügykörre bővítenék a szolgáltatási területeket.

A tárca adatai szerint a kormányablakok rendszerének 2011-es bevezetése óta már több mint 2 millió ügyfél fordult meg ezeknél, akik 2,5 millió ügyet intéztek el.

Fotó: MTI/Sóki Tamás.

Ezt is szeretjük