Akár havi 75 ezer forintot is kaphatsz az államtól
Itthon tartanák a leendő tanárokat
Feltöltenék a hiányszakokat és itthon tartanák a tanárokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még ezen a héten lehet jelentkezni a kormány által meghirdetett Klebelsberg Képzési Ösztöndíjprogramra.

A támogatással 25, 50, illetve 75 ezer forintot lehet elnyerni havonta, amivel a kormány azt szeretné elérni, hogy kevesebb tanár menjen külföldre, illetve válasszon másik szakmát.

Még a héten lehet jelentkezni

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hajrájába érkezett a Klebelsberg ösztöndíjprogram, melyre még október 20-ig lehet jelentkezni. Jelenleg 343 millió forint áll rendelkezésre az őszi félévre, amelyből 100 millió forintot az új ösztöndíjasoknak szántak.

Balog elmondta, hogy nem kell korlátozni az ösztöndíjasok számát. Tavaly komoly sikert aratott a program a tárcavezető szerint, aki elmondta, hogy akkor ötszáznál is több hallgató pályázott.

Az állam a program keretében havi 25, 50, illetve 75 ezer forintot ad azoknak a hallgatóknak, akik vállalják, hogy tanulmányaik után legalább az ösztöndíj folyósításának idejéig a hazai köznevelési rendszerben tanítanak. Az ösztöndíj összege attól függ, hogy a pályázó hiányszakmának számító szakot választ-e.

A kormány megtartaná a jó szakembereket

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár is azt emelte ki, hogy a hiányszakokat szeretnék feltölteni, erre ösztönöz a program. Hiányszakoknak többnyire a természettudományos területek számítanak.

A programmal a kormány igyekszik kicsit vonzóbbá tenni a tanári pályát Magyarországon. A pedagógusok életpályamodellje mellett ezzel is igyekeznek megtartani a jó szakembereket a pályán, amelyet főleg a szerény kereseti lehetőségek miatt hagynak el, vagy nem is választanak.

Korábban írtunk arról, hogy egy nemzetközi felmérés szerint a magyar tanárok alacsony bérükhöz képest kiemelkedően teljesítenek. Bár emiatt a hazai oktatási rendszer nagyon hatékonynak számít, az alacsony fizetések miatt egyre kevésbé vonzó ez a szakma, így sok jó szakembert veszíthet hosszú távon.

Ezt is szeretjük