Újabb béremelés jön: neked is nő a fizetésed?

Egyes esetekben akár jelentős bérnövekedést is hozhat az október. Mindenképp számít a papír és a ledolgozott évek száma.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismét emelkedik a pedagógusok bére, októbertől 156 ezren kapnak magasabb fizetést, melyet ezekben a napokban folyósítanak.

A Fidesz szerint ezzel „eljött a pedagógusok ideje”. De tényleg jelentős béremelés jön?

Akár 10-15 ezer forinttal is több járhat

Második üteméhez érkezett a pedagógusok fokozatos béremelése. Ezekben a napokban 156 ezer pedagógus és oktatásban dolgozó kap emelt bért. Csakúgy, ahogy a múlt havi béremeléssel, a mostanival is leginkább a magasan képzett szakemberek járnak igazán jól.

Az eduline.hu kiszámolta, hogy a középfokú végzettségű pedagógusok bérének növekménye még a bruttó ezer forintot sem éri el. Főiskolai diplomával már 6700 és 10 600 forint közötti emelés is előfordulhat, de legjobban az egyetemi végzettségűek járnak. Akinek ilyen diplomája van, az 10-15 ezer forinttal is többet kaphat októbertől.

A béremelés első üteme szeptemberben lépett életbe, ahogy arról mi is beszámoltunk nyáron. Ezt további béremelések követik, a tervek szerint pedig 2017-ig 60%-os béremelés várható a pedagógusok körében. Ehhez szakmai kategóriákba sorolják a tanárokat.

Középfokú végzettséggel szinte semmi sem jár

A legalacsonyabb kategóriába a pályakezdő, középfokú végzettséggel rendelkezők esnek. Itt gyakorlatilag még a mostani második béremeléssel is csak elenyésző mértékben változik a bér, a bruttó 144 ezer forintos fizetés betonbiztos.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Minél magasabb valaki végzettsége, és minél régebb óta van a pályán, annál inkább érzi a béremelést. Már a főiskolai végzettség is elég ahhoz, hogy valaki elérje a bruttó 300 ezer forintos határt, ám ehhez több tíz évnyi szakmai tapasztalat szükséges.

A Fidesz által kiadott közlemény szerint a kormány ma elég erős ahhoz, hogy végrehajtsa a három éven át tartó béremelést. Rá is fér az ágazatra az emelés, hiszen az egészségügy mellett a pedagógusi pálya az egyik legrosszabbul fizető ma Magyarországon. A hazai tanárok bére nemzetközi összehasonlításban az egyik legalacsonyabb a fejlett országok körében. Erről bővebben itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük