Ennyibe kerül ma Magyarországon a kisállattartás: pontos számokat mutatunk

A felelős állattartás bizony nem olcsó mulatság, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy kisállat kerüljön-e a házhoz.

kisállattartás1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Google statisztikái szerint 155%-kal növekedett az emberek érdeklődése a kedvtelésből tartott állatok iránt a járvány ideje alatt. Ezért a Picodi.com csapata elhatározta, hogy kideríti mennyibe is kerül egy kezdő állattartónak az új kedvenc beszerzése.

Mindennek a kezdetén a kutyatulajdonosoknak szembe kell néznie az egyszeri költségekkel. Két kategóriába sorolták ezeket, amelyek a kutyavásárlás és a kezdőkészlet.

Mekkora költséggel jár a kutyatartás?

Ha valaki a kutyatartás mellett dönt, vásárolhat törzskönyvezett kiskutyát vagy a menhelyről is elhozhat egyet. Ha vásárlás mellett dönt, a legnépszerűbb fajtákért körülbelül 100.000 forintot kell kiadni. Az egyéb kötelező kiadásokhoz még hozzátartozik a kutya mikrochipelése és regisztrációja. A kibővített készlet olyan szolgáltatásokat tartalmaz, ami ugyan nem kötelező, de pozitív hatással van a kutya egészségére és biztonságára. Ezek az ivartalanítás és kutyaiskolai képzések – 70.000 forint.

kisállattartás5
Fotó: Peter Augustin / Getty Images Hungary

Néhány dolog elengedhetetlen minden kutya számára, mint például a nyakörv, hám, póráz, kutyabiléta, ágy, kefe, tálak. Ennek a kezdőkészletnek a költségét 23.700 forintnak számolták. Pluszként vehetünk biztonsági hevedert és egyéb autós kiegészítőket, ruhákat eső- és hideg ellen, szájkosarat, hordozókat, ami 32.800 forint bővítést jelent az extra csomaghoz képest a számításaik szerint.

Az állandó költségeket, amit a kutyatartás igényel, hat kategóriába sorolták:

 • étel,
 • ápolás,
 • játékok,
 • állatorvos,
 • adó,
 • kiegészítő szolgáltatások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A megfelelő étrend biztosításának a költsége 81.000 forinttól (kisebb kutyáknál) 235.000 forintig (nagyobb kutyáknál) rúg évente. Ha azonban a tulajdonos úgy dönt, hogy prémium tápokat vásárol kedvencének, akkor kisebb kutyák esetében plusz 24.000 forinttal, valamint nagyobbak esetén akár plusz 400.000 forinttal is nőhet az alapköltség.

A kutya egészségéről sem szabad megfeledkezni

Az ápolás kategóriába tartozik a ciklikus féregtelenítés (évente legalább kétszer), védelem a kullancsok és bolhák ellen, sampon és egy éves ürülékeszacskó-készlet – összesen körülbelül 23.000 Ft. A kibővített készlet tartalmaz egyéb trimmelést, vágást, szárítást. Ha ezeket kéthavonta egyszer használjuk, akkor ez extra 85.000 forintot jelenthet.

kisállattartás4
Fotó: chee gin tan / Getty Images Hungary

Játékokra minden kutyának szüksége van: sípoló játékok, rágókák és labdák. Azonban ezek a játékok hamar áldozatául esnek a kutyus fogainak, így éves költségük 8.600 forint körül mozog. Extraként vásárolható egyéb intelligenciafejlesztő játék is (6.100 forintra tették ennek költségét).

Kedvencünk testi egészségéről sem feledkezhetünk meg. A veszettség és egyéb fertőző betegségek elleni éves oltás, valamint az egészséges kutyákra vonatkozó vizit körülbelül 17.000 forintra tehető. Ha a kutyának problémás fogai vannak, és a boltokban kapható fogtisztító termékek nem működnek, akkor szükség lehet extra fogtisztításra is (ez körülbelül 45.000 forint is lehet). Plusz kiadás lehet a területenként és kutyafajtától eltérő szabályokkal rendelkező ebadó is, aminek maximumértéke 20.000 forint.

kisállattartás6
Fotó: Sally Anscombe / Getty Images Hungary

Az utolsó kategória olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint kutyagondozás, kutyahotel és biztosítás (ami 94.000 forintra is rúghat). Habár ezek a szolgáltatások nem kötelezőek, megkönnyíthetik a gazdik életét, és jól jöhet, ha a kutyus megbetegszik. Az alapcsomag, ami csak a kutyának szükséges termékeket és szolgáltatásokat tartalmazza, kisebb termetű kutya esetén 150.000 forint, a nagyobbak esetén pedig kicsivel több mint 300.000 forint. A prémium csomag 400.000 forint és 930.000 forint éves kiadást is jelenthet.

Ilyen költségei vannak a macskatartásnak

A világszerte legnépszerűbb macskafajták (Perzsa, Maine Coon, Sziámi) ára 80.000 forint körülire tehető Magyarországon. Az ivartalanítással és chippeléssel együtt járó költségek további 22.000 forinttal növelik az indulókészlet árát.

kisállattartás3
Fotó: undefined undefined / Getty Images Hungary

A macska alapvető kezdőkészletének ára 25.000 forint körüli. Ez egy alomdobozból, lapátból, kaparófából, ágyból, keféből, tálakból, hordozóból és körömvágóból áll. A kibővített készletben (51.600 forint) megtalálhatóak olyan extrák is, mint a póráz, hám és cicaruhák, valamint egy nagyobb, bujkálásra is alkalmas játszó-kaparóoszlop, esetleg automatikus ételadagoló.

Egy leendő macskatulajdonos rendszeres költségeit öt kategóriába sorolták:

 • étel,
 • játékok,
 • higiénia,
 • állatorvosi ellátás,
 • egyéb kiadások.

Egy éves macskaeledel költsége számításaik szerint 117.000 forintot jelent a gazdinak. Azonban ha prémium termékekkel szeretné kényeztetni a cicát, akkor ez plusz 41.000 forinttal több lehet. A játék kategória, amibe beletartoznak a sípoló egerek, tollas játékok és labdák, 4.100 forintba, valamint ha extra kiegészítőket is vásárolunk a cica szórakoztatására, 14.400 forintba kerülhet.

Sokba kerül a macska ápolása

Az ápolás és higiénia a legköltségesebb a kategóriák között. Az alapkészlet éves kiadása 138.000 forintot jelent. Ez a kategória tartalmazza az almot, hordozó tisztasági kellékeket, sampont, kullancs és bolhavédelmi termékeket és féregtelenítőket. A szakember általi ápolás pedig extra 17.000 forintba is kerülhet.

kisállattartás2
Fotó: DjelicS / Getty Images Hungary

Az állatorvosi megelőző-vizsgálatok 10.000 forintot jelentenek. Az oltás, fogtisztítás ugyan nem kötelező, de jelentősen javítják a macska jólétét, ezek plusz 54.000 forintba kerülnek éves szinten. Az utolsó kategóriába az egészségbiztosítás és kisállatszállók tartoznak. Ezen kiadások költsége éves szinten 67.600 forint. Összesítve a macska éves tartásának a költsége 269.100 forint. Ha a gazdi úgy dönt, hogy a kibővített készlet elemeit vásárolja leginkább, akkor akár évi 459.000 forintot is költhet kedvencére.

Ilyen, amikor az állatok tekintete tele van szeretettel: gyönyörűek ezek a képek

Egyszerűen csodálatos, ahogy ezek az állatok a gazdáikra néznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük