3 dolog, amiről ne posztolj a Facebookon
Az állásodba kerülhet
Ügyelj rá, hogy mit teszel közzé a Facebookon, mert az alábbi bakik miatt elveszítheted a munkádat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A népszerű közösségi oldal napjainkra szinte minden ember életébe befészkelte magát. Biztosan te is szeretsz időnként kikapcsolódni a nap folyamán, megnézni, kaptál-e üzenetet, melyik ismerősöddel mi történik éppen, megosztani barátaiddal az aktuális gondolataidat, érzéseidet, vagy egyszerűen csak játszani egyet a kedvenc játékoddal.

Nem mindegy azonban, hogy mikor és mit teszel közzé a Facebookon, ha ugyanis nem elég körültekintően használod, könnyen egy fegyelmi eljárás kellős közepén találhatod magad, vagy akár el is veszítheted miatta a munkádat.

Ha hirtelen felindulásból posztolsz 

A hirtelen felindulásból, meggondolatlanul közzétett bejegyzések igen kellemetlen szituációba sodorhatnak. Nem túl szerencsés például, ha egy rosszul sikerült nap után a főnöködet ócsárolod a Facebook nyilvánossága előtt, taglalva, hogy milyen igazságtalanság ért a munkahelyeden.

Az sem vet rád kifejezetten jó fényt, ha bejegyzéseidben bizonyos politikai, vallási vagy faji csoportok iránti ellenérzésedet fejezed ki, főként, ha ezt szitkozódó stílusban teszed. Mielőtt ilyesmiről posztolnál, jó, ha átgondolod, hogy az interneten semmi sem marad titokban.

Elég egy, a főnöködhöz közel álló rosszindulatú kolléga, aki az ismerősödként láthatja az adatlapodon közzétett bejegyzéseidet, és máris elindul a lavina, ami ellen már semmit sem tehetsz. Nem valószínű, hogy emiatt a főnököd azonnal kirúgna, de ha leépítésre kerülne sor a munkahelyeden, ez is oka lehet annak, hogy neked intsenek búcsút.

Ha leleplezed saját magad

Kellemetlen helyzetbe kerülhetsz akkor is, ha például betegségre hivatkozva szabadságra mész, azonban ennek ideje alatt olyan fotókat vagy bejegyzéseket teszel közzé a Facebookon, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy semmi bajod, sőt, mi több, felhőtlenül szórakozol, mulatozol a barátaid társaságában a tóparton.

Ráadásul ilyen fotó vagy bejegyzés akkor is közszemlére kerülhet a Facebook-oldaladon, ha nem te magad töltöd fel, hanem egy ismerősöd jelöl be rajta. Ha peched van, akkor még a fotó készítésének idejét és helyét is közzéteszi. Ha még idejében észreveszed a baklövést, és el tudod távolítani a bejegyzést, akkor az eset valószínűleg csak egy kellemetlen munkahelyi pletykaként jut a főnököd fülébe, amit egy egyszerű figyelmeztetéssel megúszol.

Akkor igazán súlyos a helyzet, ha a főnököd, megelőzve téged, készít egy pillanatképet a monitorról, és ezzel egy olyan bizonyíték birtokosa lesz, ami azonnali kirúgásra szolgáltathat okot. 

Ha munkaidőben használod a Facebookot

Nem csoda, hogyha a néha kissé monoton munka közben vágysz egy kis kikapcsolódásra, ezért időnként rápillantasz a Facebookra, hogy meglesd, mi történik éppen az ismerőseiddel, vagy lazításképpen játszol egyet a kedvenc játékoddal.

Ez azonban nem túl szerencsés, ugyanis a munkaszerződésed szerint valószínűleg a számítógépedet és az internetet is csak munkavégzés céljából használhatod, így a főnöködnek jogában áll belenézni a gépedbe, hogy tudja, milyen oldalakat milyen gyakran látogatsz. A főnöködnek is nyilván szemet fog szúrni, ha azt látja, hogy a munkaidőd egy jelentős részét közösségi oldalak látogatásával töltöd, és el fog gondolkozni azon, hogy a munkád talán nélkülözhető.

Ezt is szeretjük