Abnormálisan felmelegedett a tengerparti homok: súlyos következményei lehetnek
A tudósok szerint az elmúlt négy évben majdnem az összes tengerpartokon kikelt egyed nőstény volt.

GettyImages-1216552481
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakértők szerint annyira megemelkedett a tengerpartok homokjának hőmérséklete, hogy a tengeri teknősök tojásai 31 Celsius-fok fölött kelnek ki, és nagyrészt nősténynek születnek. Ez a tengeri teknősök kipusztulásához vezethet, derül ki a Guardian cikkéből.

A tudósok szerint az elmúlt négy évben majdnem az összes tengerpartokon kikelt tengeri teknős nőstény volt. 

Kipusztulhatnak a tengeri teknősök

A nőstény egyedek elszaporodása az egyre gyakoribb, globális felmelegedés által generált hőhullámoknak köszönhető, amelyek túlságosan felmelegítik a tengerparti homokot.

Az óceánügyi hivatal szerint, ha a tojások 27 Celsius alatt kelnek ki, akkor a teknősök hímek lesznek, ha pedig 31 Celsius fölött, akkor nőstények. Az e két hőmérséklet közötti tartományban vegyes nemű teknősök születnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hivatal úgy véli, hogy az éghajlatváltozás miatt fellépő hőmérsékletnövekedés veszélyes, sőt halálos keltetési körülményeket eredményezhet, amely hatással lehet a teknősök és hüllők populációjára. 

Bette Zirkelbach a Florida Keysben található Teknőskórház vezetője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt négy nyáron, amelyek egyébként a Floridában jegyzett legforróbb nyarak voltak, a tudósok nem találtak egyetlen hímnemű teknőst sem, csak nőstényeket. Ez a kiegyenlítetlen arány egyre jobban aggasztja a tudósokat, mert véleményük szerint ez az állatok teljes kihalásához vezethet. 

Kihaltnak hitték az állatfajt, most felfedezték egy példányát: ő lehet az utolsó élő egyed

1906-ban a Kaliforniai Tudományos Akadémia kutatói befogtak (és kitömtek) egy óriási teknőst. A hím példány bebarangolta a Fernandina-szigetet, amely egyike a gyönyörű Galápagos-szigeteknek. A tudományban chelonoidis phantasticus néven ismert hüllőről azt hitték, hogy fajának utolsó darabja.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük