1832-ben született a világ legidősebb teknőse: Jonathan még mindig nagyon aktív
A teknős idén ünnepli a 190. születésnapját, amivel igazi rekordernek számít.

jonathan1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az óriásteknősök világában nem ritka, hogy egy-egy példány akár száz évig is él, nem véletlen, hogy a halhatatlanság és a bölcsesség szimbólumának tartják. Vannak olyan teknősök is, akik még ennél tovább is életben maradnak, mint például Jonathan, aki idén ünnepli a 190. születésnapját.

A hím óriásteknős az Atlanti-óceán déli részén található Szent Ilona-szigeten él, és még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült mint a legidősebb élő szárazföldi állat, mivel megelőzte a madagaszkári Tu’i Malilát, aki 188 évesen pusztult el 1965-ben. 

Jonathan még 190 évesen is aktív

Bár pontos születési éve nem ismert, úgy vélik, hogy Jonathan 1832-ben született. Az első dokumentum róla egy fénykép, ami 1882 és 1886 között készülhetett, ekkor érkezett meg a szigetre ötvenéves kora körül. Élete során Jonathan jelentős mérföldköveken ment keresztül. Már rég élt, amikor Párizsban bemutatták az Eiffel-tornyot, de idősebb, mint a telefonok vagy az autók. Élete során két világháborút, több világjárványt és rengeteg fontos eseményt megélt, a közel kétszáz éves kora ellenére pedig még mindig nagyon aktív.

Az első fotó Jonathanről körülbelül 1886-ból, amin a bal oldalon látható.
Az első fotó Jonathanről körülbelül 1886-ból, amin a bal oldalon látható.
Fotó: Wikipédia

Bár Jonathan szaglását és látását már szinte teljesen elveszítette, a hallása még kitűnő, a legjobban pedig az evés, az alvás és a párosodás érdekli. Állatorvosa, Joe Hollins szerint a libidója is rendben van, gyakran látják a szigeten élő három másik óriásteknős, David, Emma és Fred társaságában. Jonathant hetente egyszer kézzel etetik, nagyon szereti a káposztát, az uborkát, a sárgarépát és az almát. A szigeten szeretnék megünnepelni a jeles évfordulót, ezért Jonathan tiszteletére kiadnak egy emlékbélyeg-sorozatot, és oklevelet is kap majd.

10 hihetetlen jelenség az állatvilágból

Néhány faj meghökkentő tulajdonságokkal és szokásokkal rendelkezik.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük