100 évesen nyugdíjba vonul Diego, a faját megmentő óriásteknős
Diego, a galápagosi óriásteknős visszaköltözött szülőhelyére.

diego
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hivatalosan nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, aki legendás libidója révén segített megmenteni faját - Chelonoidis hoodensis - a kihalástól. A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból.

Az óriásteknősök hétfőn ugyan már szabadon legelészhettek, de első körben karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan Espanolát, amely a szigetcsoport egyik legrégebbi része.

A faj egyedei évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt. A program sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra. A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40%-a köszönhető neki - írja a BBC hírportálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram történetének egy fontos fejezete zárult le. Nagyjából ötven évvel ezelőtt a Chelonoidis hoodensis fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán. A Galápagosi Nemzeti Park - PNG - szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.

Fotók: Getty Images

Így néz ki egy albínó teknős

Az első szín, ami az albínó szóról az emberek eszébe jut, az a fehér. A legtöbb emlősállatra valóban ez jellemző, viszont a hüllőknél másképp fest a dolog. Náluk, így a teknősök esetében is egy pigment megmarad a bőrben, így nem teljesen hófehérek, hanem van valamilyen színük. 

Ezt is szeretjük