Sokan azt hiszik, hogy Kína mesterséges Napot bocsátott fel: különös videó terjed a neten

A szokatlan videó sokakat átvert és megijesztett.

GettyImages-925352656

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kínai program, melyben egy mesterséges Napot fejlesztenek ki, nemrég sok helyen kikerült a címlapokra. Rá egy héttel pedig egy olyan videó jelent meg a neten, ami azt mutatta meg, hogy valójában már a nagyszabású technikai vívmány elkészült, és ki is lőtték az űrbe.

A kínai Nap a világ legnagyobb mesterséges Napja, nem véletlenül mozgatta meg sokak fantáziáját. Sajnos mindig akadnak olyan internethasználók, akik a nézettség növelése elérése érdekében álhíreket terjesztenek népszerű témák kapcsán.

Álhír terjed a mesterséges Napról

Futótűzként terjedt az a videó az interneten, melyen valamilyen gázgömbnek látszódó objektum emelkedik fel az égbe. Ennek kapcsán sokan azt hitték, hogy bizony az emberek alkotta Napot állították pályájára, hiszen a feltöltő is ezt a szövegezést adta posztjának: Kínában debütált egy új mesterséges Nap.

A felvételen jól látszik, hogy egy egész tömeg gyűlt össze az esemény megtekintésére. De ez a tévhitek ellenére semennyire nincs összefüggésben a mesterséges Nappal. Valójában egy kínai rakétakilövést lehet végigkövetni. A Snopes oldal szerint a Hajnan-szigeten található Vencsangi Űrközpontnál kaphatták lencsevégre a különös történést. 

Még mielőtt kiderült volna, mi látszik a felvételen, sokan aggodalmukat fejezték ki, nagyon ijesztőnek tartották, hogy ilyen megtörténhet, míg mások leginkább azzal töltötték online idejüket, hogy kigúnyolják azokat, akik bedőltek az álhírnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tényleges mesterséges Napot nem fogják kilőni az űrbe, hanem a sanghaji nukleáris fúziós létesítményben marad. Közben folyamatosan tesztelik, az eddigi kísérletek során 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet is elért - ami valójában több mint négyszerese a tényleges Nap hőmérsékletének. A fejlesztőcsapat célja, hogy létrehozzanak egy olyan energiaforrást, ami környezetbarát formában lát el hatalmas tömegeket energiával.

Magyarországon fedezték fel 2022 első üstökösét

Sárneczky Krisztián a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el.

(Borító-, és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük