Sokan azt hiszik, hogy Kína mesterséges Napot bocsátott fel: különös videó terjed a neten
A szokatlan videó sokakat átvert és megijesztett.

GettyImages-925352656
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kínai program, melyben egy mesterséges Napot fejlesztenek ki, nemrég sok helyen kikerült a címlapokra. Rá egy héttel pedig egy olyan videó jelent meg a neten, ami azt mutatta meg, hogy valójában már a nagyszabású technikai vívmány elkészült, és ki is lőtték az űrbe.

A kínai Nap a világ legnagyobb mesterséges Napja, nem véletlenül mozgatta meg sokak fantáziáját. Sajnos mindig akadnak olyan internethasználók, akik a nézettség növelése elérése érdekében álhíreket terjesztenek népszerű témák kapcsán.

Álhír terjed a mesterséges Napról

Futótűzként terjedt az a videó az interneten, melyen valamilyen gázgömbnek látszódó objektum emelkedik fel az égbe. Ennek kapcsán sokan azt hitték, hogy bizony az emberek alkotta Napot állították pályájára, hiszen a feltöltő is ezt a szövegezést adta posztjának: Kínában debütált egy új mesterséges Nap.

A felvételen jól látszik, hogy egy egész tömeg gyűlt össze az esemény megtekintésére. De ez a tévhitek ellenére semennyire nincs összefüggésben a mesterséges Nappal. Valójában egy kínai rakétakilövést lehet végigkövetni. A Snopes oldal szerint a Hajnan-szigeten található Vencsangi Űrközpontnál kaphatták lencsevégre a különös történést. 

Még mielőtt kiderült volna, mi látszik a felvételen, sokan aggodalmukat fejezték ki, nagyon ijesztőnek tartották, hogy ilyen megtörténhet, míg mások leginkább azzal töltötték online idejüket, hogy kigúnyolják azokat, akik bedőltek az álhírnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tényleges mesterséges Napot nem fogják kilőni az űrbe, hanem a sanghaji nukleáris fúziós létesítményben marad. Közben folyamatosan tesztelik, az eddigi kísérletek során 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet is elért - ami valójában több mint négyszerese a tényleges Nap hőmérsékletének. A fejlesztőcsapat célja, hogy létrehozzanak egy olyan energiaforrást, ami környezetbarát formában lát el hatalmas tömegeket energiával.

Magyarországon fedezték fel 2022 első üstökösét

Sárneczky Krisztián a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el.

(Borító-, és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük