Te nem tudod, hogy álhírt olvasol, de a szemed igen - Meglepő kutatási eredmény
Dán kutatók szerint az emberi szem felismeri a kamuhíreket.

no-laptop-szemuveg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi néhány évben gombamód szaporodnak a közösségi oldalakon megosztott álhírek. Sőt számos olyan „nem fogod elhinni” jellegű tartalommal operáló internetes oldal létezik, melyeknek célja az emberek tudatos megtévesztése, véleményük, viselkedésük befolyásolása.

Mindezek miatt az olvasóknak mind nagyobb igényük lett a tényellenőrzésre, hogy elkülöníthessék egymástól a valós és a hamis híreket. A Koppenhágai Egyetem és az Aalborgi Egyetem kutatóinak vizsgálata a közelmúltban biztató eredménnyel végződött a témában.

Az emberi szem felismeri az álhíreket

A kutatás során 55 embert ültettek a képernyő elé, mindegyiküknek 108 címet kellett elolvasnia - a címsorok egyharmada azonban hamis volt. Szemkövetési technológiát alkalmazva a kutatók elemezték, hogy a vizsgálati alanyok mennyi időt töltöttek a címek elolvasásával.

- A tanulmány kimutatta, hogy a vizsgálatban részt vevők kevesebb időt áldoztak a hamis címsorok olvasására, dacára annak, hogy nem tudták, a cím álhírt takar - mondta Casper Hansen Ph.D., a kutatás egyik szerzője a Koppenhágai Egyetem Számítástudományi Tanszékéről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók a kapott eredményt szeretnék egy olyan algoritmus megalkotására használni, mely - webkamerák vagy mobiltelefon-kamerák segítségével - a szemmozgások alapján jelzi, hogy egy adott cím hamis-e. Ehhez azonban szükséges, hogy laboratóriumon kívül, nagyobb elemszámú mintán is elvégezhessék a vizsgálatot. Amennyiben sikerülne megalkotni az algoritmust, nagy segítséget nyújtana az egyszerű felhasználókon túl azoknak a szakembereknek is, akik szakmai keretek között ellenőrzik a hírek valóságtartalmát.

Optikai illúzió a festészetben

Semmi sem az, aminek látszik - a mondás többek között a festészetre is igaz. Egy ukrán művész, Oleg Shupliak előszeretettel alkalmazza a megtévesztés technikáját. Az ő képei következnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük