Tényleg kifehéredett a Nap? Pár évtizede sokak szerint sárgább volt

Sokan állítják, a Nap fehérebben süt, mint egykor.

Kifehéredett a Nap
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság egyre többen mondják, hogy másként süt a Nap, mint néhány évtizede. Míg korábban sárgás fénye volt, ma meglehetősen fehérnek látszanak a sugarai.

Különösen a középkorú vagy idősebb korosztályra jellemző ez a meglátás, de vajon igaz lehet? A NASA asztronautája, Scott Kelly megválaszolta a kérdést az IFL weboldalán.

Kifehéredett a Nap?

Scott Kelly egy Twitter-posztban megerősítette, hogy a Nap valóban fehér - ám egy érdekes magyarázatot is mellékelt.

Kelly a twitterezők elé tárta a tudományos magyarázatot, vagyis azt, hogy a Nap mindig is fehér volt, és csak a föld atmoszféráján keresztül érkező sugarak tűntek, illetve tűnhetnek például naplementekor sárgábbnak.

Ennek az az oka, hogy a Nap mindenféle hullámhosszú fényt kibocsát, a látható spektrum összes színét, melyeket együttvéve fehérnek érzékelünk. Amikor a napsugarak elérik a légkörünket, a kék spektrum fénye hatékonyabban szóródik szét, mint a vörös fény. Minél több atmoszférán kell áthaladnia a fénynek - mondjuk napkeltekor és napnyugtakor -, annál jobban szétszóródik a kék fény, így a Nap sárgábbnak vagy vörösebbnek tűnik. Amikor azonban a Nap éppen felettünk jár, fehérebbnek tűnhet, mivel a kék fény kevesebb utat tesz meg az atmoszférában, míg eléri az ember szemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A slusszpoén az, hogy a NASA-szakértők szerint leginkább zöld, kékes-zöld a napsugarak színe. A Nap ugyanis a rádiótól a gamma-sugárzásig minden hullámhosszon energiát bocsát ki, de energiája nagy részét 500 nanométer körül bocsátja ki, ami közel áll a kékeszöld fényhez. Tehát tudósaik szerint azt mondhatjuk, hogy a Nap valójában kékeszöld.

Olvass még! Mennyi idő alatt térül meg a napelem ára?

Borsos, de vajon megéri? A napelem ára ennyi idő alatt térül meg.

Ennyi idő kellene, hogy megtérüljön egy napelem ára: ha nincs visszatáplálás, értelmetlen megépíteni?

Mikor térül meg egy napelem?

Elolvasom

(Ajánlóképek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük