Tévedtek a kutatók: ez nem galaxis, fekete lyuk, és pontosan a Föld felé néz

Mondjuk, mit lehet tudni a szóban forgó fekete lyukról.

A fekete lyuk, ami a Föld felé néz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekete lyukakról már sokat lehetett hallani az utóbbi években, hiszen ezek az űrbéli képződmények különleges kutatási területet jelentenek az űrkutatók számára.

Az azonban, hogy egy fekete lyuk éppen a Föld felé tátong, igencsak meghökkentően hangzik. Nemrégiben pontosan egy ilyen jelenséget fedeztek fel kutatók.

A fekete lyuk, ami a Föld felé néz

Tanulmányukban leírják, hogy bár korábban azt gondolták, hogy amit mérnek, az egy rádiógalaxis, vizsgálódásaik során kiderült, hogy valójában egy fekete lyukról van szó.

- Az volt a feltételezésünk, hogy a fekete lyuk relativisztikus jetje - ami aktív galaxisok, főleg rádiógalaxisok és kvazárok középpontjából kiinduló erőteljes plazmakilövellés - irányt változtatott. Bizonyításához sok megfigyelést kellett végeznünk – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, a Millennium Institute of Astrophysics munkatársa, Lorena Hernández-García az eset kapcsán.

A fekete lyukból származó anyagsugarak a kutatók mérései alapján tehát irányt változtattak az idők során. A relativisztikus jetek töltött részecskékből állnak, és egyes galaxisok közepén elhelyezkedő fekete lyukak bocsáták ki őket. Ezek a lyukak aktív galaxismagok, vagyis AGN-ek, melyeket aszerint csoportosítanak, hogy a Föld felé néznek-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A PBC J2333.9-2343 anyagsugarai a kutatók tapasztalatai alapján tehát irányt váltottak, de azt, hogy miért történt mindez, nem lehet tudni. Meglehet, hogy a drasztikus átfordulás hátterében az áll, hogy a galaxis és egy másik rendszer összeolvadt.

Mutatunk még egy érdekes cikket a fekete lyukakról!

Korábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogy mi történne akkor, ha beszippantana egy fekete lyuk.

Mi történne, ha fejest ugranánk egy fekete lyukba? - Íme az emberi spagettizálódás

Ez a frappáns kifejezés jól szemlélteti, milyen hátborzongató dolgokat tenne a testeddel egy fekete lyuk.

Elolvasom

(Illusztrációk: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük