Gyönyörű, fagyos képződményről készült fotó az űrben: a jelenségre egyelőre nincs egyértelmű magyarázat
A képződményre egyelőre nincs tudományos magyarázat.

GettyImages-1323039185
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szergej Korszakov űrhajós gyönyörű képet készített egy fagyos képződményről a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ablakán. Ritka jelenségről van szó: ez lehet az első fotó jégkristályok képződéséről egy űrhajó ablakán. Egyelőre senki sem tudja, hogyan keletkezett.

A képen egy félhold alakú jégképződmény látható a Föld felett. Azt a benyomást kelti, mintha egy jeges holdunk lenne. 

Gyönyörű, fagyos képződményről készült fotó az űrben

A képet Serg Korsakov, a Nemzetközi Űrállomás űrhajósa osztotta meg a Twitteren és a Telegramon május végén. A Telegramon a férfi azt nyilatkozta, hogy a jégkristályok hosszú életűek voltak, 24 óráig megmaradtak. Kialakulása nem teljesen egyértelmű, és meglepő módon nincs is erre vonatkozó tudományos irodalom. 

Az IFLScience nevű magazin megkereste a Nemzetközi Űrállomás tagjait, mint a NASA-t, az Európai Űrügynökséget (ESA) és a Japán Űrügynökséget (JAXA) további információkért, de mindhárman haboztak nyilatkozni, mivel az ablak a Nemzetközi Űrállomás orosz egységében található, és a jelenlegi háborús helyzetben nem tartja senki a kapcsolatot a Roscosmosszal.

Konkrét tudás nélkül csak találgatni tudunk. Az ablakok az űrállomáson több rétegből állnak, a belső levegővel, a külső vákuummal van elválasztva. A jégkristályok lehetnek a rétegek között vagy az állomás belsejében. Egyesek felvetették, hogy lehetséges, hogy az űrhajós az ablakra lélegzésének van köze a jelenséghez, viszont a képződmény tökéletes kör alakja és az űrállomás hőmérséklete ezt valószínűtlenné teszi. 

- A képződménynek a szélén található a legtöbb jég - ez azt jelentheti, hogy a képződmény egyformán viselkedik a széleken, elér egy küszöbértéket, hogy jeget képezzen a kör szélén, aztán a vízgőz lecsökken, mielőtt elérné a kör közepét - nyilatkozta dr. James Lea, a Liverpool Egyetem gleccserkutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik


- Ha van egy kis vízgőz az ablaküvegek közötti üregben, vagy esetleg nedves levegő szivárog az űrállomásról a vákuumba, akkor lehetséges, hogy jég keletkezik az ablak azon pontján, ahol elég hideg van ehhez, és aztán onnan befelé terebélyesedik. A képződmény kör alakja talán egy kör alakú ablakot tükröz vissza - nyilatkozta dr. Tom Whale, aki a "jég nukleáció szerepe a légköri tudományban és kriobiológiában" szakterület szakértője. 

Még ha ez a rejtély nem is oldódik meg, a jégkristályok keletkezése a mikrogravitációban egy aktív kutatási terület.

10 kérdéses űrkvíz

A kvízben az űrkutatás izgalmas világába kalauzolunk el: vajon jól kiismered magad?

Ezt is szeretjük