Az univerzum meglepően nagy része fekete lyuk: kiszámolták, pontosan mennyi lehet

Bár a szám elsőre kevésnek tűnhet, a kutatók szerint meglepően sok.

Fekete lyukak mennyisége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csillagászati kutatásokról olvasva sokat hallhattunk a fekete lyukakról, azaz a téridő olyan tartományáról, ahol annyira erős a gravitáció, hogy még a fény sem képes távozni.

Tudvalevő, hogy ilyen fekete lyukból számos található az univerzumban, ám asztrofizikus kutatók, Alex Silicia, Andrea Lapi, Mario Spera és társaik ennél pontosabb adatokra szerettek volna szert tenni, ezért megvizsgálták, hogy az univerzumnak mekkora részét tehetik ki ezek a különös jelenségek.

Hány fekete lyuk van az univerzumban?

A fekete lyukakat rendkívül nehéz felfedezni, hiszen feketék, azaz éppen olyan színűek, amilyen az amúgy bézs árnyalatú, de fény nélkül feketének látszódó világűr is. Csak a körülöttük lévő területet szemügyre véve lehet kiszúrni őket, ugyanis gázokat húznak be a környező csillagok irányából, nagy mennyiségű gravitációs hullámot kibocsátva.

Hogy mégis megállapíthassák, megközelítőleg hány fekete lyuk van az univerzumban, a csillagászoknak teoretikus számításokat kellett végezniük. A munka során azt feltételezték, hogy a világűrben valószínűleg több millió, még fel nem fedezett fekete lyuk lehet.

Miután csillagok nélkül nincsenek fekete lyukak, ezért a kutatók modellezték a galaxisok több milliárd éves evolúcióját, melyből kikövetkeztethették, hogy milyen típusú csillagból hány keletkezhetett az idők során. A csillagászok tehát egyfelől a világűr demográfiáját vették figyelembe, másfelől pedig azt is, hogy az egyes galaxisokban héliumon és hidrogénen túl milyen fémek fordulnak elő. Minél több a fém egy galaxisban, annál több új csillag jön létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Végül a csillagok bekövetkező halálát is számításba vették. Szimulációkat készítettek az alapján, hogy mennyi egy csillag tömege és fémtartalma, várható élettartama és megsemmisülése.

Figyelembe véve, hogy nem mind, csak a csillagoknak egy bizonyos része alakul fekete lyukká, és egyes nagyobb fekete lyukak két csillagból keletkeznek, a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az univerzumnak mintegy 1 százaléka lehet fekete lyuk. Noha ez elsőre kevésnek tűnhet, a kutatók szerint ez a mennyiség meglepő gyakoriságot feltételez: amikor az égre tekintünk, a csillagok között megannyi fekete lyukra is tekintünk egyidejűleg.

Így alakul egy csillag fekete lyukká

A fantasztikus átváltozás, ahogy az Ohiói Állami Egyetem kutatói közzétették, egy 22 millió fényévnyire található galaxisban történt, melynek neve Tűzijáték-galaxis.

Ilyen az, amikor egy csillag fekete lyukká alakul: különleges felvételek az űrből

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük