A világ első űrhajósának tartja a NASA: Van Hu már a 16. században próbálkozott az űrrepüléssel

A kínai nemes saját maga által összerakott szerkezettel próbálta meghódítani az űrt.

Van Hu űrhajós
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az univerzumunk felfedezése már az emberiség kezdeti időszakában is sokakat foglalkoztatott, majd az idők folyamán egyre több csillagász próbálta vizsgálni, milyen is lehet a Földünkön kívüli élet. 

Végül az első, reális űrrepüléssel kapcsolatos terv 1903-ban született az orosz elméleti kutató, Ciolkovszkij által, majd a II. világháború után elindult űrversenyben az első csatát a Szovjetunió nyerte, amikor 1961-ben Jurij Gagarin az első emberként meghódította a világűrt. Azonban azt kevesebben tudják, hogy nála már sokkal korábban is volt, aki megpróbálkozott az űrrepüléssel.

Van Hu különös története

Az 1500-as évek körül élt Van Hu története meglehetősen homályos, hiszen nem sok ismert feljegyzés született az életéről, egyesek szerint pedig a róla szóló dokumentumokat egy elfeledett kínai könyvtár őrzi, ennek ellenére gyakran hivatkoznak rá a világ első asztronautájaként, sőt még a NASA is elismerte, hogy a feltételezett kísérletei valósak lehetnek.

van-hu2
Fotó: Wikipédia

Kínában a 9. században találták fel a puskaport, ami nemcsak a lőfegyverek készítését segítette elő, hanem az olyan rakéták létrehozását is, amiket a kezdetekben tűzijátékként használtak. Számos kortárs asztrológus a történelem során megvitatta annak lehetőségét, hogy az emberiség a csillagokba eljuthasson a távoli jövőben ezek segítségével. A Ming-dinasztia egyik tisztségviselője, Van Hu is hitt ebben, elmélete szerint a csillagok elérése egy hatalmas erő létrehozásával történhet, és akkoriban a legnagyobb hatalmat a puskapor robbantása hozta létre. Úgy gondolta, hogy ha a tűzijátékok képesek repülni az égen, akkor megfelelő mennyiséggel ő is képes lehet erre.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Van Hu megparancsolta szolgáinak, hogy hozzanak létre egy széket, amelyet alul sok rakétával szerelnek fel, és puskaporral táplálják. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a kínai királyi hadsereg olyan rakétákat használt, amelyek sokkal gyorsabban repültek, mint bármelyik tűzijáték. A szolgák a lehető legtöbb rakétát, szám szerint 47 darabot összekötözték egy nagy faszékkel. A legendának a feljegyzései szerint egy nap végül az asztronauta felszállt a székkel. A legkedvesebb ruháiba öltözött, és felkészült arra, hogy a világ többi része felnézzen rá.

Mi történt a felszállás után?

Sok szolga várta a parancsát, hogy hosszú fáklyákkal lője ki a rakétákat. Van Hu parancsára a rakétákat a szolgák meggyújtották, majd gyorsan a fészerbe menekültek. Hatalmas füstfelhő következett, a tudós ezután pedig teljesen eltűnt, csak a fekete füst maradt utána. A legtöbb ember úgy vélte, hogy a robbanásban halt meg, míg egyesek valóban úgy hitték, hogy sikerült felérnie az égbe, és megérkezett a Holdra. A nyilvántartások alapján az biztos, hogy soha nem tért vissza. 

van-hu1
Fotó: Wan Hu: Brilliant Scientist / Facebook

2004-ben a MythBusters nevű szórakoztató tudományos műsorban megpróbálták újraalkotni a legendás kínai kísérletet, azonban több próbálkozás után is bebizonyosodott, hogy a kis rakéták nem képesek elegendő tolóerőt biztosítani az űrbe emelkedéshez, és a szék, valamint a próbabábu is nyomtalanul eltűntek, miután eloszlott a füstfelhő - így ha igaz is a történet, Van Hu valószínűleg soha nem ért el az űrbe, hanem porrá égett szerkezetével együtt. Tiszteletére a Hold sötét oldalán egy krátert neveztek el róla.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

10 kérdéses csillagászati kvíz: milyen messze van a Föld a Naptól?

Kvíz!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük