Elképesztő rekordot döntött Elon Musk rakétája: ennyi műholdat még senki sem állított pályára
143 műholdat vitt magával a világűrbe a Falcon rakéta.

raketa-vilagur
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új világrekordot állított fel a SpaceX cég Falcon rakétája: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap. A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé. A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális széles sávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai. A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puha kötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan többtonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat - száz kilogramm alá - és az árukat is.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

10 kérdéses csillagászati kvíz

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről. Milyen messze van a Föld a Naptól? Mennyi idő alatt ér el a Nap fénye a Földre? Te helyesen felelsz?

Ezt is szeretjük