Az univerzum valójában világos bézs, és nem fekete: 200 ezer galaxis színét tették láthatóvá a tudósok
Bár sokan azt gondolnák, de az univerzum nem fekete színű.

GettyImages-987930468
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor éjjel az égre néz, a legtöbb ember azt gondolná, hogy végtelen feketeséget lát. Bár a szem nem csal, de az univerzum színe valójában távolról sem fekete.

Ha viszont nem fekete, akkor vajon milyen színű lehet? Ez a kérdés már tudományos berkekben is felmerült, és érdekes vizsgálatoknak köszönhetően sikerült is kideríteni: váratlanul világos árnyalatot állapítottak meg.

Az univerzum színei

A választ Ivan Baldry, a liverpooli John Moores Egyetem Asztrofizikai Kutatóintézetének professzora és Karl Glazerbrook, az Ausztráliai Egyetem Asztrofizikai Központjának professzora ismertette a Live Science oldalán.

Baldry szerint a fekete, amit felpillantva látunk, nem egy szín, hanem csupán az érzékelhető fény hiánya. Az univerzumról készített képeken látható színeket mindeközben a látható fény eredményezi, amit a csillagok és galaxisok bocsátanak ki.

Hogy megállapíthassák az univerzum színét, Baldry és Glazerbrook korábban egy közös kutatást végzett. Több tízezer galaxisból származó fényt mértek be, és kombináltak egy közös spektrumba, ami így a teljes univerzumot reprezentálhatta. Ily módon, úgymond, átlagolhatták az univerzum színét.

A csillagok és galaxisok elektromágneses sugárhullámai különböző csoportokba oszthatók annak alapján, hogy milyen a hullámhosszuk. A csoportok a legrövidebbtől a leghosszabb hullámig gamma-sugarakat, röntgensugarakat, ultraibolya sugarakat, látható fényt, infravörös sugarakat, mikrohullámot és rádióhullámokat is tartalmaznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A látható fény az elektromágneses spektrum egy részét teszi, és ez az a rész, amit szabad szemmel is látni lehet. A látható  fény különböző hullámhosszait vörösként, narancsként, kék és lila színekként érzékeljük. Az előbbiek hosszabb, az utóbbiak rövidebb hullámhosszúak.

Egy csillag vagy galaxis látható spektruma a mutatója a ragyogásnak és hullámhossznak, amit a csillag vagy galaxis kibocsát, ezért az felhasználható a csillag vagy galaxis átlagos színének megállapításában.

Meglepően világos az univerzum

A kutatásban, mely a galaxiskutatásban minden idők legnagyszabásúbb vizsgálata volt, 200 ezer galaxis látható spektrumát vették alapul, és kombinálták össze, így megalkothatták azt a láthatófény-spektrumot, ami reprezentálta a teljes univerzumot, azaz a kozmikus spektrumot. A kozmikus spektrum megmutatja az univerzum által kibocsátott, különböző optikai hullámhosszú fényekből származó energia összegét.

Az univerzum színe.
Az univerzum színe.

A kutatócsoport meglepő eredményre jutott: a vizsgálatok alapján megállapították, hogy az univerzum meglehetősen világos színű, mégpedig bézs. Az árnyalatot el is nevezték: a kozmikus latte nevet kapta. Felmerültek még a kozmikus kapucsínó és a big bang bézs nevek is.

Így alakul egy csillag fekete lyukká

A Hubble űrtávcső rögzítette az érdekes jelenséget az űrben. Olvasd el következő cikkünket!

Ezt is szeretjük