A magyar autósokat érinti a változás: csökkent a kgfb átlagdíja

Az MNB indexe szerint kétezer forinttal csökkent a kgfb-átlagdíj.

autot-vezet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak - kgfb - átlagos állománydíja a második negyedév végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank - MNB - friss negyedéves indexéről.

A közleményben megjegyezték: az előző év azonos időszakához képest országos szinten 2 százalékkal mérséklődtek a díjak. Ezen belül a budapesti személyautók átlagdíja 9 százalékkal esett, a fővároson kívüli díjszint pedig enyhe, 1 százalékos növekedést mutatott - tették hozzá. A változás az MNB szerint azért is érdekes, mert a fővárosi autókhoz - a koronavírus-járvány forgalom- és kárcsillapító hatásai ellenére - mindeddig nem ért el a díjcsökkentés.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy két év után újra növekedésnek indult a kárráfordítás a személyautóknál, 2 százalékkal. Ennek és az átlagos díjszint csökkenésének köszönhetően csökkent - a két mutató hányadosaként - az MNB által számított, az adóhatással pontosított korrigált díjindex. A növekvő kárráfordítás kapcsán egyelőre még korai trendfordulóról beszélni, a tisztább képhez a következő negyedévek adatai lesznek majd szükségesek - állapították meg.

Az egyéb járműkategóriákon belül a nehéz pótkocsiknál és taxiknál - a flottás és az egyéni díjaknál is - csökkenés volt látható, miközben a vontatók, motorkerékpárok és segédmotorok díjai emelkedtek - mutatott rá az MNB. Egyetlen járműkategórián belül is lehetnek különbségek: az egyedi buszok díja a vizsgált időszakban jelentősen mérséklődött, míg a flottásoké megugrott - fűzték hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jegybank idéntől negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét. Az MNB honlapján külön felületen színes infografika segítségével mutatják be a friss adatokat, amelyek 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzik a díjszintváltozásokat.

A kgfb-index rendszeres publikálása az MNB szerint az átláthatóság növelését és a verseny élénkülését segíti elő. Ha egy ügyfél esetleg nincs megelégedve kgfb-díjával, netán a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van új szerződés megkötésére - hívta fel a figyelmet a jegybank.

Fotók: Getty Images

Bennhagyhatod az autóban a forgalmit? A biztosításodon múlik

Ha a családból többen használják ugyanazt az autót, a legkézenfekvőbbnek az tűnik, ha a forgalmi engedélyt bent tartják a kesztyűtartóban, hiszen így nem kell minden indulás előtt keresgélni. Persze mindenki hallotta már legalább egyszer, hogy ez nem túl szerencsés dolog - hogy miért is nem, annak okát azonban már nem biztos, hogy fel tudja idézni.

Ezt is szeretjük