Bennhagyhatod az autóban a forgalmit? A biztosításodon múlik
Erre számíthatsz, ha forgalmival együtt lopják el az autódat.

auto-kesztyutarto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a családból többen használják ugyanazt az autót, a legkézenfekvőbbnek az tűnik, ha a forgalmi engedélyt bent tartják a kesztyűtartóban, hiszen így nem kell minden indulás előtt keresgélni.

Persze mindenki hallotta már legalább egyszer, hogy ez nem túl szerencsés dolog - hogy miért is nem, annak okát azonban már nem biztos, hogy fel tudja idézni.

Bennhagyhatod az autóban a forgalmit?

Lopáskár esetén az első és legfontosabb dolog természetesen a rendőrség értesítése két napon belül. Ilyenkor ahhoz a területileg illetékes rendőrkapitánysághoz kell fordulni, ahol a lopás történt. A rendőrség által kiállított jegyzőkönyv másolatával pedig - ugyancsak két munkanapon belül - el kell menni a biztosítóhoz, ahol a cascót kötötted.

A biztosító részéről kikötés lehet lopáskár esetén a két eredeti slusszkulcs, valamint a forgalmi engedély bemutatása. Ha ellopták az autódat, de nem tudod bemutatni az autó forgalmi engedélyét, a biztosító nem fizet, vagy kármegosztást alkalmaz - tehát nem téríti meg a teljes okozott kárt. Ennek oka, hogy a kocsiban hagyott forgalmi kármegelőzés körében elkövetett súlyosan gondatlan magatartásnak számít. Érdemes tehát átnézned a biztosításod apróbetűs részeit is: ha ez szerepel benne, mindenképpen tartsd magadnál a forgalmi engedélyt!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért se maradjon bent a forgalmi!

Mondhatod, hogy nem kötöttél cascót lopásra, csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást fizeted, miért ne hagyhatnád a forgalmit a kocsiban? Érdemes azonban belegondolni, hogy a forgalmi engedély nem pusztán az autóra, hanem tulajdonosára vonatkozó információkat is tartalmaz. Egészen pontosan szerepel benne annak teljes neve és lakcíme. Ezek a személyes adatok pedig illetéktelen kezekbe kerülve veszélyessé válhatnak.

Te átmennél most a KRESZ-vizsgán?

Még a gyakorlott vezetőkkel is megesik olykor, hogy bizonyos szabályokkal nincsenek pontosan tisztában, esetleg rosszul ismerik azt. Teszteld a tudásod!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük