Ha így hagyod az utcán az autót, szinte biztosan feltörik! A rendőrség elmondja, mit tegyél

Fogadd meg a rendőrség tanácsait, hogy megelőzd a bajt!

nagykep?cikkid=161971&kep=feltort-kocsi-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos egy pillanat alatt feltörhetik a kocsidat, és bár sok ilyen esetben nem az autólopás az elkövetők elsődleges célja, nagy kellemetlenséget jelent egy betört ablak és az elrabolt iratok, pénz vagy más értékek hiánya is. Fontos tehát, hogy megtedd a szükséged óvintézkedéseket, és a megelőzésre koncentrálj. Ebben segítenek a rendőrség hasznos tippjei!

Konkrét esetek a közelmúltban

Nagyhalászban a köztemető előtt tört fel ismeretlen tettes egy személygépkocsit 2016. július 13-án 19 óra körül. A lezárt gépkocsinak a jobb oldali első ablakát törte be, és az ülésen hagyott táskát tulajdonította el, a benne lévő személyes iratokkal és készpénzzel.

Újfehértón szintén a köztemető előtt tört fel ismeretlen tettes egy személygépkocsit 2016. július 13-án 20 óra körül. A tettes betörte a szélvédőt, és a hátsó ülésen hagyott táskát tulajdonította el, a benne lévő pénztárcával, készpénzzel, személyes iratokkal és mobiltelefonnal.

Gépkocsifeltörések leggyakrabban akkor történnek, ha a tulajdonos értékeket hagy az utastérben. A látható helyen hagyott táska csábító lehet a potenciális elkövetőknek még akkor is, ha azokban semmilyen érték nincs, mert azt ők nem tudhatják. Ilyen esetben, ha lopási kár nem is keletkezik, a jármű ablakának betörésével okozott rongálási kár jelentős lehet.

A kép illusztráció

Így védekezz!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság összegyűjtött néhány védekezési praktikát, amelyekkel kevésbé csábítóvá teheted az autódat a tolvajok számára. Íme, a tanácsaik: fogadd meg őket!

  • Amennyiben lehetőséged van rá, parkolj őrzött helyen! Az esti órákban lehetőleg olyan helyet válassz, ahol jó a közvilágítás, a parkolóhely pedig belátható és forgalmas!
  • Mielőtt elhagyod a járművet, győződj meg arról, hogy az ajtók, ablakok zárva vannak! Erre akkor is oda kell figyelni, ha csak rövid időre távozol.
  • Az utastérben látható helyen ne hagyj értéket! Ha más megoldás nincs, használd a csomagtartót!
  • Nagyobb értékű műszaki cikk vásárlása esetén azt ne hagyd az autóban, lehetőleg azonnal szállítsd haza!
  • Az autóba utólag beépített zenelejátszók, hifi-berendezések legyenek kivehetőek, levehető előlappal szereltek vagy kóddal ellátottak! Ezek a biztonsági lehetőségek persze csak akkor érnek valamit, ha ki is használod őket.
  • A tolvajok általában kerülik a betörésvédelmi és biztonsági fóliával ellátott gépkocsikat. A betört üveget a fólia egyben tartja, annak eltávolítása időigényesebb művelet, és így a lebukás kockázata is növekszik a tolvajok számára. Csak az előírásoknak megfelelő engedéllyel rendelkező fóliát szabad használni!
  • Amennyiben mégis feltörték autódat, hívd a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon. A rendőrök megérkezéséig ne nyúlj semmihez, mert a gépkocsit és annak környezetét vizsgálni fogják!
Ezt is szeretjük