Mennyivel keresel kevesebbet a melletted ülőnél? Nézz rá, és tudni fogod!

A fizetés mértéke érzékeny téma, de most mindenre fény derül.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több nő vállal munkát hazánkban is, ám a fizetésük még mindig eléggé le van maradva férfi kollégáik keresete mögött.

A felmérések szerint két év alatt majdnem megduplázódott a dolgozó nők száma, a bérszakadék azonban továbbra is nagy.

Kevesebbet keresnek a nők

"A nők a hasonló munkakörben dolgozó férfiak alapbérének átlagosan 92,3%-át keresik. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és 2012-höz képest szinte mindenütt romlott a bérezés, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet. 

A bónuszokat figyelembe véve kiderült, hogy a nők átlagosan csupán a férfiak bónuszának a 85,3%-át kapják kézhez, ami enyhe növekedés a korábbi adatokhoz képest.

A felső vezetők körében, ahol nyilván a legnagyobb bónuszok vannak, ez az arány 80,7%" - írja a Profession.hu a Hay Group felmérése alapján.

Kiderült az is, hogy az ideális nettó jövedelem megjelölésénél a nők átlagosan 25 ezer forinttal kevesebbet mondtak, mint a férfiak, és a válaszok közti különbség hasonló volt akkor is, amikor az életszínvonal fenntartásához szükséges havi keresetről kérdezték őket.

Az EP is foglalkozott a témával

Az MTI szerint történt ugyan előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, de még mindig nem sikerült felszámolni a bérszakadékot, a női karrierek útjában álló akadályokat és a gazdasági függőséget - állapította meg az Európai Parlament által márciusban Strasbourgban elfogadott állásfoglalás. Az EP évente áttekinti a nők egyenjogúsítása terén elért eredményeket. Az idei állásfoglalást 441 szavazattal, 205 ellenében, 52 tartózkodás mellett fogadták el.

"A végeredmény nem túl rózsás: lassan változnak a dolgok, és ennek a nők jogai látják kárát. De az állásfoglalás elfogadása azt mutatja, hogy az Európai Parlament többsége támogatja a bérek egyenlőségét" - mondta a szavazás után a tervezetet előkészítő belga szocialista EP-képviselő, Marc Tarabella.

Az áttekintésben a különösen problémás területek között kiemelték, hogy a fizetések és nyugdíjak, valamint a gazdasági és politikai döntéshozatalban való részvétel terén nagyok az eltérések a nők és a férfiak között, hogy a gazdasági válság aránytalanul nagy mértékben sújtja a nőket, valamint, hogy még mindig hiányosságok mutatkoznak a bölcsődék és óvodák, illetve az anyasági és az apasági szabadság biztosításában. 

Ezt is szeretjük