Mennyivel keresel kevesebbet a melletted ülőnél? Nézz rá, és tudni fogod!

A fizetés mértéke érzékeny téma, de most mindenre fény derül.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több nő vállal munkát hazánkban is, ám a fizetésük még mindig eléggé le van maradva férfi kollégáik keresete mögött.

A felmérések szerint két év alatt majdnem megduplázódott a dolgozó nők száma, a bérszakadék azonban továbbra is nagy.

Kevesebbet keresnek a nők

"A nők a hasonló munkakörben dolgozó férfiak alapbérének átlagosan 92,3%-át keresik. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és 2012-höz képest szinte mindenütt romlott a bérezés, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet. 

A bónuszokat figyelembe véve kiderült, hogy a nők átlagosan csupán a férfiak bónuszának a 85,3%-át kapják kézhez, ami enyhe növekedés a korábbi adatokhoz képest.

A felső vezetők körében, ahol nyilván a legnagyobb bónuszok vannak, ez az arány 80,7%" - írja a Profession.hu a Hay Group felmérése alapján.

Kiderült az is, hogy az ideális nettó jövedelem megjelölésénél a nők átlagosan 25 ezer forinttal kevesebbet mondtak, mint a férfiak, és a válaszok közti különbség hasonló volt akkor is, amikor az életszínvonal fenntartásához szükséges havi keresetről kérdezték őket.

Az EP is foglalkozott a témával

Az MTI szerint történt ugyan előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, de még mindig nem sikerült felszámolni a bérszakadékot, a női karrierek útjában álló akadályokat és a gazdasági függőséget - állapította meg az Európai Parlament által márciusban Strasbourgban elfogadott állásfoglalás. Az EP évente áttekinti a nők egyenjogúsítása terén elért eredményeket. Az idei állásfoglalást 441 szavazattal, 205 ellenében, 52 tartózkodás mellett fogadták el.

"A végeredmény nem túl rózsás: lassan változnak a dolgok, és ennek a nők jogai látják kárát. De az állásfoglalás elfogadása azt mutatja, hogy az Európai Parlament többsége támogatja a bérek egyenlőségét" - mondta a szavazás után a tervezetet előkészítő belga szocialista EP-képviselő, Marc Tarabella.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az áttekintésben a különösen problémás területek között kiemelték, hogy a fizetések és nyugdíjak, valamint a gazdasági és politikai döntéshozatalban való részvétel terén nagyok az eltérések a nők és a férfiak között, hogy a gazdasági válság aránytalanul nagy mértékben sújtja a nőket, valamint, hogy még mindig hiányosságok mutatkoznak a bölcsődék és óvodák, illetve az anyasági és az apasági szabadság biztosításában. 

Ezt is szeretjük