Ezért kell sokat várnod a háziorvosnál
Elfogynak az orvosok?
Egyre több beteg jut egy háziorvosra. Már nemcsak a szegény térségekből menekülnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2012-höz képest tavaly több beteg jutott egy háziorvosra - írja az mno.hu.

Egyre több körzet betöltetlen, de már nemcsak a hátrányos helyzetű megyékben, hanem a főváros térségében is fogyatkoznak a háziorvosok.

A legfejlettebb térségekből is eltűnnek az orvosok

A közép-magyarországi régióban is csökkent a háziorvosok és házi gyermekorvosok száma. Ez azért érdekes, mert ez az ország legtehetősebb része. Egy orvosra 16-tal jutott több beteg 2013-ban, mint az azt megelőző évben - ez látszik legalábbis a KSH adataiból.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke az mno.hu-nak elmondta, az alapellátás az egészségügy legsúlyosabb gondokkal küzdő ágazata. Az elnök szerint már nemcsak a hátrányos helyzetű térségekben tapasztalható az orvosok csökkenő száma, de a legfejlettebb területeken is.

Nincs elég pénz, de állítólag lesz

Hogy mi ennek az oka? Persze, hogy a pénz. Bélteczki szerint az egyik ok, hogy nem megoldott a praxisok finanszírozása, így bevételük folyamatosan csökken. Egyre idősebbek a háziorvosok is, már 30-40%-uk hatvan év fölötti, de a fiataloknak nem vonzó a háziorvosi praxis. Az alacsony fizetés és az alacsony presztízs miatt mind többen mennek nyugatra munkát vállalni.

Az orvosszövetség elnöke szerint a praxistörvényt is felül kéne vizsgálni, mert túl sok bürokratikus akadályt görget a praxisok adásvétele elé.

A kormány lépni is kíván a további problémák megelőzése érdekében. Az egészségügyért felelős államtitkárság letelepedési programot hirdet. A félmilliárd forintos keretből olyan körzetekben ösztönözné az orvosok letelepedését, ahol már legalább 12 hónapja betöltetlen ilyen pozíció.

Korábban a háziorvosi ellátás teljes átalakításáról írtunk. Az új modell állítólag hatékonyabb lenne, ám a pénz ebben az esetben is kardinális kérdés. Több tízmilliárd forintra lenne szüksége az egészségügy ezen ágazatának.

Ezt is szeretjük