Még mindig jól megy a leleplezett Gyermekrák Alapítványnak
Milliókat kaszálnak
A sajtó leleplezte, a rendőrség nyomoz, mégis kaszálnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétette az erre vonatkozó legfrissebb adatokat, több cikkben is arról lehetett olvasni, hogy a több botrányba is belekeveredett Gyermekrák Alapítvány rengeteg támogatót és ezzel együtt pénzt vesztett az idei felajánlásokat nézve.

Jobbra Balogh István látható

150 millió forintot veszített az alapítvány

Valóban, a Gyermekrák Alapítvány egészen tavalyig listavezető volt az 1%-os felajánlásokat tekintve. 2013-ban például 221 millió forintot gyűjtöttek össze így. Annak ellenére, hogy az alapítvány - feltehetőleg a botrányoknak köszönhetően - 43 ezer támogatót veszített, még így is 70 millió forinttal lett gazdagabb a felajánlások után.

Mint ahogy arról már korábban írtunk, a Gyermekrák Alapítvány botrányai azzal kezdődtek tavaly, hogy az Index.hu leleplezte, hogy az alapítvány elnöke, Balogh István magáncélra használja a felajánlásokból vásárolt mentőautót. A Magyar Nemzet szerint pedig az alapítvány az Egyesült Államokban is működtet hasonló szervezetet, de az ígéretek ellenére oda még egy beteg gyermek sem jutott ki gyógykezelésre.

Az alapítvány háza táján a sajtón kívül már egy állami szerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - Kehi - is vizsgálódni kezdett.

Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről elmondta, a hivatal vizsgálataiból kiderült, hogy marketingre több pénzt fordított az alapítvány, mint tényleges tevékenységre, tehát a rákbeteg gyermekek és az őket gondozó intézmények megsegítésére.

Tartalékoltak eleget

Az idei 150 millió forintos veszteség nem küldheti padlóra a szervezetet, mivel az eddigi évi 250-300 millió forintos felajánlások egy tetemes részét felhalmozta az alapítvány - legalábbis erre jutott az Index.hu. Balogh azt állította, hogy ebből a pénzből egyszer gyermekkórházat épít az alapítvány, ezért nem költik el.

A legnagyobb összegű felajánlást idén a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte be 154 millió forinttal. Ez még mindig kevesebb, mint az, amit fénykorában a Gyermekrák Alapítvány kapott. Balogh alapítványa ellen nyomozást folytat a BRFK hűtlen kezelés gyanújával, ami októberig még biztosan eltart.

Fotó: MTI/Illyés Tibor.

Ezt is szeretjük