Ezt teszi ingyenessé a posta: sokan vártak már erre
Versenyképesebb és modernebb kíván lenni a posta, de még így is érdemes nosztalgiázni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ingyenes kártyás fizetést biztosít ezentúl a Magyar Posta. Ha a sárga csekkek kiegyenlítéséhez nem viszel magaddal elegendő - adott esetben akár több tízezer forintnyi - készpénzt, akkor sem kell többet fizetned, ha bankkártyádat használod.

De hiába az újítás, a posta még így is a nosztalgiázni vágyók kedvelt menedéke lehet a modern világban.

Csúnyán ráfizettek eddig a bankkártyás ügyfelek

Bár a felár nélküli bankkártyás fizetés már a legtöbb sarki kisboltban is természetes, sőt, egyes helyeken direkt több kártyahasználatra ösztönöznek, a postán eddig ez a gyakorlat nem vetett gyökeret. Mivel az elektronikus fizetés a Magyar Posta szótárában vakfolt volt, a bankkártyával történő csekkfizetés készpénzfelvételnek minősült, ami pedig pénzbe kerül.

A kártyát kibocsátó banktól függően eddig egy kártyás csekkfizetés akár 600-800 forint plusz költséget is jelenthetett az ügyfélnek. Az ingyenes készpénzfelvétel törvényi biztosítása csak az automatákra és a bankfiókokra vonatkozott, hiszen a törvényalkotó - direkt vagy véletlenül - kihagyta a törvény szövegéből a hivatalokat.

Bár ma már interneten keresztül is elérhető számos szolgáltató, minek révén otthonról, egyetlen kattintással rendezheted közüzemi számláidat, három befizetésből kettő még ma is sárga csekken, postai feladással történik.

Nosztalgiázni kitűnő

A Magyar Posta az elektronikus fizetés bevezetése után is a retró szerelmeseinek aranybányája marad. Hiszed vagy sem, a mobiltelefonos alkalmazások, az sms és az e-mail korában még mindig lehet táviratot feladni. Sőt, a posta tavalyi adatai szerint ez még ma is népszerű üzenetküldési forma.

Ma már nem adnak fel a magyarok annyi táviratot, mint tették azt harminc évvel ezelőtt, de naponta így is ötszáz honfitársunk üzen ilyen formában - legalábbis az Origo.hu tavalyi cikke szerint. Bár törvényi kötelessége nem lenne a postának, hogy működtesse a mára már sokak számára elavultnak tűnő szolgáltatást, a manapság feladott mennyiség miatt mégis megéri.

E-mail ide vagy oda, a levélforgalom még mindig a posta bevételeinek legnagyobb részét adja. Az ebből származó bevételek ugyanakkor elmaradnak az előző évektől. Ennek oka, hogy ma már főként csak a cégek élnek ezzel az üzenetküldési lehetőséggel, és ők is csak takarékosan - ez derül ki a Magyar Posta éves jelentéséből.

A bélyeggyűjtés már nem divat

A beszámolóban a posta leírhatta azt a szép mondatot, hogy a filatéliai bélyegértékesítés volumene az elmúlt években lassan és folyamatosan csökken. Nemcsak, hogy egyre kevesebb levelet adunk fel, de úgy fest, ma már nem divat a bélyeggyűjtés sem. A fentiek miatt a posta éves bevételei folyamatos csökkenést mutatnak, a 2012-es évet például 3,3 milliárd forintos veszteséggel zárta a Magyar Posta Zrt. Szolgáltatásaikat ezért igyekeznek bővíteni.

Ezt te is tapasztalhatod, amikor bemész egy postafiókra, ahol banki és biztosítási szolgáltatásokat kínálnak ügyintézés után.

Utunk során akadálymentesített bankautomatára is leltünk. Nézd meg, mennyire nehéz a közlekedés kerekesszékkel Budapesten!

Ezt is szeretjük