Ezt teszi ingyenessé a posta: sokan vártak már erre

Versenyképesebb és modernebb kíván lenni a posta, de még így is érdemes nosztalgiázni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ingyenes kártyás fizetést biztosít ezentúl a Magyar Posta. Ha a sárga csekkek kiegyenlítéséhez nem viszel magaddal elegendő - adott esetben akár több tízezer forintnyi - készpénzt, akkor sem kell többet fizetned, ha bankkártyádat használod.

De hiába az újítás, a posta még így is a nosztalgiázni vágyók kedvelt menedéke lehet a modern világban.

Csúnyán ráfizettek eddig a bankkártyás ügyfelek

Bár a felár nélküli bankkártyás fizetés már a legtöbb sarki kisboltban is természetes, sőt, egyes helyeken direkt több kártyahasználatra ösztönöznek, a postán eddig ez a gyakorlat nem vetett gyökeret. Mivel az elektronikus fizetés a Magyar Posta szótárában vakfolt volt, a bankkártyával történő csekkfizetés készpénzfelvételnek minősült, ami pedig pénzbe kerül.

A kártyát kibocsátó banktól függően eddig egy kártyás csekkfizetés akár 600-800 forint plusz költséget is jelenthetett az ügyfélnek. Az ingyenes készpénzfelvétel törvényi biztosítása csak az automatákra és a bankfiókokra vonatkozott, hiszen a törvényalkotó - direkt vagy véletlenül - kihagyta a törvény szövegéből a hivatalokat.

Bár ma már interneten keresztül is elérhető számos szolgáltató, minek révén otthonról, egyetlen kattintással rendezheted közüzemi számláidat, három befizetésből kettő még ma is sárga csekken, postai feladással történik.

Nosztalgiázni kitűnő

A Magyar Posta az elektronikus fizetés bevezetése után is a retró szerelmeseinek aranybányája marad. Hiszed vagy sem, a mobiltelefonos alkalmazások, az sms és az e-mail korában még mindig lehet táviratot feladni. Sőt, a posta tavalyi adatai szerint ez még ma is népszerű üzenetküldési forma.

Ma már nem adnak fel a magyarok annyi táviratot, mint tették azt harminc évvel ezelőtt, de naponta így is ötszáz honfitársunk üzen ilyen formában - legalábbis az Origo.hu tavalyi cikke szerint. Bár törvényi kötelessége nem lenne a postának, hogy működtesse a mára már sokak számára elavultnak tűnő szolgáltatást, a manapság feladott mennyiség miatt mégis megéri.

E-mail ide vagy oda, a levélforgalom még mindig a posta bevételeinek legnagyobb részét adja. Az ebből származó bevételek ugyanakkor elmaradnak az előző évektől. Ennek oka, hogy ma már főként csak a cégek élnek ezzel az üzenetküldési lehetőséggel, és ők is csak takarékosan - ez derül ki a Magyar Posta éves jelentéséből.

A bélyeggyűjtés már nem divat

A beszámolóban a posta leírhatta azt a szép mondatot, hogy a filatéliai bélyegértékesítés volumene az elmúlt években lassan és folyamatosan csökken. Nemcsak, hogy egyre kevesebb levelet adunk fel, de úgy fest, ma már nem divat a bélyeggyűjtés sem. A fentiek miatt a posta éves bevételei folyamatos csökkenést mutatnak, a 2012-es évet például 3,3 milliárd forintos veszteséggel zárta a Magyar Posta Zrt. Szolgáltatásaikat ezért igyekeznek bővíteni.

Ezt te is tapasztalhatod, amikor bemész egy postafiókra, ahol banki és biztosítási szolgáltatásokat kínálnak ügyintézés után.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Utunk során akadálymentesített bankautomatára is leltünk. Nézd meg, mennyire nehéz a közlekedés kerekesszékkel Budapesten!

Még pénzhez jutni is segítenek: nem várt meglepetések ügyintézés közben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük